Ramazan Bayramı e-ticaret sektörünü canlandırdı
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala e-ticaret sektöründe hareketlilik zirveye ulaştı. Özellikle tatlı, çikolata, şekerleme, kahve, giyim ve hediyelik eşya kategorilerinde yoğun talep yaşanırken, bu bayram döneminde yaklaşık 400 milyar liralık satış hacmine ulaşılması bekleniyor.
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, Ramazan ayı boyunca artan alışverişlerin bayrama doğru hızlandığını belirterek, e-ticaretin neredeyse tüm kategorilerde yükselişe geçtiğini ifade etti. Özellikle tatlı malzemeleri, çikolata, şeker, kahve, giyim ve ayakkabı ürünlerinin öne çıktığını belirten Çevikoğlu, iftar sonrası ve sahur vaktine kadar süren alışveriş fırsatlarının bu ilgiyi daha da artırdığını söyledi.
Bayram tatilinin ikinci dönem okul tatiliyle birleşmesi nedeniyle şehir dışı seyahatlerin arttığını, bu durumun da uçak rezervasyonları başta olmak üzere turizmle ilgili dijital alışverişlerde de artışa neden olduğunu ekledi.
Alışverişlerde Yüzde 30 Artış, Sepet Tutarı 1.500 TL
Çevikoğlu, markaların bayrama özel kampanyaları ve indirimlerinin tüketicilerin ilgisini çektiğini belirterek, “Bu dönemde alışverişlerde yüzde 30’luk artış gözlemleniyor. Ortalama sepet tutarının 1.500 TL seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.
Tüketicilere kampanyaları karşılaştırmalı değerlendirme çağrısında bulunan Çevikoğlu, ödeme güvenliğine dikkat edilmesi gerektiğini, ürün ve satıcı yorumlarının incelenmesinin fayda sağlayacağını belirtti. Ayrıca, fiyat ve toplam maliyet kontrollerinin mutlaka yapılması gerektiğini vurguladı.
Hediyelik Ürünlere Olan İlgi Yükselişte
TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara da Ramazan Bayramı'nın, kampanyalar ve indirimlerle her yıl olduğu gibi bu yıl da tüketiciler için avantajlı bir dönem sunduğunu belirtti. Bu yıl yaklaşık 350-400 milyar liralık e-ticaret hacminin gerçekleşmesini öngördüklerini söyledi.
Özkara, “Giyim, ayakkabı ve gıda ürünleri bayram alışverişlerinin başını çekiyor. Özellikle hediyelik eşya kategorisinde dikkat çeken bir artış var. Tüketiciler hem kendileri hem de sevdikleri için alışveriş yaparken kampanyalardan maksimum düzeyde yararlanıyor” dedi.
Uluslararası E-Ticaretin Geleceği: 2030'a Kadar Yüzde 26 Büyüme
Özkara, e-ticaretteki hızlı değişime dikkat çekerek, dijital ödeme sistemlerinin yükselişi sayesinde tüketicilerin çevrim içi alışverişte daha özgür hale geldiğini ifade etti. Uluslararası ticaretin 2030’a kadar yüzde 26 oranında büyümesi beklendiğini aktaran Özkara, şunları söyledi:
“Küresel e-ticaret artık daha rekabetçi. Küçük işletmelerin ayakta kalabilmesi için dijital trendleri yakından takip etmesi şart. Artan dijitalleşme ile birlikte satıcılar için yeni büyüme fırsatları doğarken, tüketici davranışları da her geçen gün değişiyor.”
Bakmadan Geçme





