Ramazan Bayramı'nda 'kahvaltı' uyarısı

Ramazan ayının ardından gelen bayram sabahında sofralar yeniden canlanıyor. Ancak uzmanlar, uzun süren açlık döneminin ardından bir anda ağır ve dengesiz beslenmenin sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.

 Diyetisyen Tuba Yıldırım, Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenmenin püf noktalarını paylaşarak özellikle kahvaltının önemine dikkat çekti.

Ramazan boyunca azalan öğün sayısının bayramla birlikte normale dönmeye başladığını hatırlatan Dyt. Yıldırım, “Bayram sabahı hafif ve dengeli bir kahvaltı yapmak, sindirim sistemini rahatlatmak açısından oldukça önemlidir. Kızartmalardan, işlenmiş et ürünlerinden ve şekerli gıdalardan uzak durun. Bunun yerine domates, salatalık, maydanoz gibi çiğ sebzeler, az yağlı peynir, haşlanmış yumurta ve tam buğday ekmeği tercih edin” dedi.

Tatlı ikramlarının yoğun olduğu bayram günlerinde kahvaltıda şeker, bal ve reçel gibi tatlı besinlere yer verilmemesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Bu sayede gün içindeki şeker tüketimini dengelemiş olursunuz” diye konuştu.

Tatlıya dikkat: Küçük porsiyon, doğru zaman

Bayram ziyaretlerinde en fazla tüketilen gıdanın tatlılar olduğunu belirten Dyt. Yıldırım, “Şerbetli ve ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar, dondurma ya da meyve bazlı hafif tatlılar tercih edilmeli. Tatlıların yanında ayran veya süt gibi protein kaynakları tüketilerek kan şekeri dengelenebilir. Ayrıca tatlı sonrası bir sonraki öğün mutlaka hafif olmalı” önerisinde bulundu.

Bol su, bol hareket

Ramazan ayı boyunca azalan su tüketimi ve yavaşlayan metabolizmanın yeniden dengeye girmesi için su tüketiminin artırılması gerektiğini belirten Yıldırım, “Günde en az 2,5-3 litre su tüketin. Maden suyu ve bitki çayları da sıvı desteği için iyi bir alternatif. Fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin, bayram ziyaretlerine mümkünse yürüyerek gidin” dedi.

Kahvaltı için örnek menü

Diyetisyen Tuba Yıldırım, bayram sabahı için sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı menüsü de önerdi:

  • 1 bardak ılık limonlu su

  • 2-3 adet kuru meyve (sindirim için)

  • 1-2 adet yumurta (haşlama veya az yağlı omlet)

  • 2-3 parmak kadar az yağlı peynir

  • 7-8 zeytin

  • 3-4 tam ceviz

  • Söğüş domates, salatalık, yeşillik

  • 1-2 dilim tam buğday ekmeği

  • Mevsim meyvesi (az miktarda)

"Amaç kilo vermek değil, sağlığı korumak"

Bayramda zayıflama hedefinin gerçekçi olmadığını ifade eden Yıldırım, “Bu dönemde amaç kilo vermek değil, mevcut kiloyu ve sağlığı korumaktır. Porsiyon kontrolü yaparak, yavaş ve bilinçli yemek yemek bu sürecin anahtarıdır” dedi.

Son söz: Ramazan Bayramı’nda dengeli bir beslenme ve yeterli hareketle hem sağlığınızı koruyabilir hem de bayramın keyfini gönül rahatlığıyla çıkarabilirsiniz.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme