Sağlıkta yeni dönem başlıyor
Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde uygulanacak bu yeni sistem ile hastalar, belirli şartlar altında uzaktan muayene olabilecek, rapor ve reçete alabilecekler.
Uzaktan Muayene Nasıl Yapılacak?
Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alınarak gerçekleştirilecek uzaktan muayeneler, uzman doktorlar tarafından yapılacak. Ancak her hastane için günde sadece bir uzaktan muayene yapılabilecek ve SGK aynı hastanede aynı hasta için günde bir uzaktan muayene ücretini karşılayacak.
Rapor ve Reçete Yazılabilecek
Doktorlar, uzaktan muayene sırasında gerekli gördükleri durumlarda hastalara rapor ve e-reçete yazabilecekler. Yazılan bu reçeteler, SGK ile anlaşmalı eczanelerden temin edilebilecek. Ayrıca, doktorlar hastalar için gerekli gördükleri takdirde e-rapor da düzenleyebilecekler.
Kapsam ve Sınırlamalar
Uzaktan sağlık hizmeti, Sağlık Bakanlığı'na bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti kuruluşları tarafından verilecek. İkinci basamak hastaneler; eğitim ve araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri, dal hastaneleri ve semt polikliniklerinden oluşurken, üçüncü basamak ise eğitim ve araştırma hastanelerini kapsıyor. Tüm şehir hastaneleri üçüncü basamakta yer alıyor.
SGK, aynı uzmanlık dalı için on gün içinde aynı hastaneye yapılacak yeni uzaktan muayene bedellerini karşılamayacak. Uzaktan sağlık hizmeti yalnızca gerekli bilişim teknolojisi altyapısına sahip ve bakanlıkça izinli hastanelerde sunulabilecek.
Teknolojik Destek
Giyilebilir teknolojiler ve diğer tıbbi cihazlar kullanılarak hastaların sağlık verileri ölçülebilecek ve takip edilebilecek. Bu sayede hastaların durumu uzaktan daha iyi değerlendirilebilecek ve gerekli tedavi planları yapılabilecek.
Düzenlemeler ve Gelecek Planları
Sağlık Bakanlığı, 2022 yılında "Uzaktan Sağlık Hizmetinin Sunulmasına Dair Yönetmelik" yayımlayarak uzaktan sağlık hizmetlerinin yasal zeminini oluşturmuştu. Şubat 2022’de yürürlüğe giren bu yönetmelik, uzaktan sağlık hizmetlerinin nasıl sunulacağına dair detayları içeriyordu.
Geçtiğimiz ay SGK, Sağlık Uygulama Tebliği’nde yaptığı değişiklik ile uzaktan hasta değerlendirmeye yönelik sağlık hizmetlerinin bedellerini karşılama kararı aldı. Bu adımla birlikte, sağlık hizmetlerinin erişilebilirliği ve etkinliği artırılmayı hedefleniyor.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.