"Savunma sanayii Ar-Ge harcamaları 34 kat arttı"

"Savunma sanayii Ar-Ge harcamaları 34 kat arttı"
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 2002 yılında 49 milyon dolar olan savunma sanayii Ar-Ge harcamalarının 34 kat arttığını belirterek, "Ar-Ge...

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 2002 yılında 49 milyon dolar olan savunma sanayii Ar-Ge harcamalarının 34 kat arttığını belirterek, "Ar-Ge verilerine baktığımızda, savunma sanayii sektöründe 2019 yılında 331 milyon doları öz kaynaklardan olmak üzere Ar-Ge alanında toplam 1 milyar 672 milyon dolar harcandığını görüyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından 2020 yılında başlatılan AR-GE projeleri için imza töreni düzenlendi. SSB'de düzenlenen imza töreni, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Milli Savunma Bakanlığı ve projelerde yer alan firmaların temsilcilerinin yer aldığı sınırlı sayıda katılımcıyla gerçekleştirildi. Başlatılan 6 yeni Ar-Ge projesi, TSK ve güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasında yurt dışı bağımlılığın azaltılması, özgün, yerli ve milli çözümlerin hayata geçirilmesi ve ülkenin Ar-Ge ve teknoloji yetkinliğinin artırılmasına önemli katkılar sunacak.

Törende konuşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Demir, "Ülkemizde çeşitli bakanlıklarımız var. Ulaştırma, Sağlık, Enerji Bakanlıklarımız var ama Ulaştırma Sanayii Başkanlığı yok. Enerji Sanayii Başkanlığı yok. Tıp Sanayii Başkanlığı yok. Bu şu anlama geliyor. Ülkeyi yöneten irade diyor ki, "Savunma sanayii özel bir alandır. Bu alana ben bir kurum kurdum. Bu kurum daha önce müsteşarlık iken bu işlerin yürütücüsü bir kurumdur. Savunma sanayii söz konusu olduğunda teknoloji, ürün, Ar-Ge konularının adresini belirledim" diyor. Bu mantalitenin anlaşılması konusunda bu konunun altını bir kez daha çizmek istiyorum. Çünkü eğer böyle bir kurum varken her bakanlık rahatlıkla ben kendi Ar-Ge'mi yapacağım derse o zaman işler karmakarışık olur. Bugün belirttik, sadece TSK'nın değil güvenlik güçlerimizin tamamının, istihbarat teşkilatımızın, hatta artık genişleyerek siber güvenlik, enerji vb. alanlarda ortaya çıkan teknolojik ihtiyaçlar için savunması demektir. Tabii ki bu konularda adres karmaşası olması ülkemizde çok başlılığa ve meselenin yanlış anlaşılmasına sebep olmaktadır. Bu model yanlış mı? Aslında doğru veya yanlış olmasının tek ölçü ve kriteri var. Bugün Türkiye'de bir teknoloji konusu konuşulduğunda çeşitli kademelerde "savunma sanayii alanında yakalanan başarı" diye bir cümle başlıyor. Demek ki bu model bir başarıyı ispat eder. Fazla lafa hacet yok" dedi.

HEDEF KRİTİK TEKNOLOJİLERDE YÜZDE 100 MİLLİ SAVUNMA SANAYİİ

Savunma Sanayii Başkanı Demir, ilk 6 panelde alınan kararlar doğrultusunda sözleşme aşamasına geçmiş 6 tane Ar-Ge projesinin daha imza töreni için bir araya geldiklerini anımsatarak, bu projeler vasıtasıyla üniversite ve araştırma merkezlerinde üretilen teknolojik bilginin hızlı bir şekilde sanayileştirilip ticarileşmesi için mekanizmalar oluşturmanın önem verdikleri bir konu olduğunu vurguladı. Demir, "Bu yöntemle üretilecek yüksek teknoloji ürünleri ile bilginin hem ekonomik güce hem de rekabet gücüne dönüşmesini sağlayacağımıza inanıyoruz. Başkanlık olarak oluşturduğumuz "Ar-Ge ve Teknoloji Yol Haritası" iki amaca hizmet etmektedir. Bunlardan ilki, kritik teknolojilerde yüzde 100 milli savunma sanayii vizyonu doğrultusunda milli kritik teknolojilerin belirlenerek önceliklendirilmesi ve temel teknoloji projelerinin başlatılmasıdır. Diğeri ise, geleceğin harp konseptini şekillendirme vizyonu doğrultusunda ülkemizi öncü yapacak ileri teknoloji projelerinin başlatılmasıdır" diye konuştu.

Prof. Dr. Demir, hedeflerini gerçekleştirebilmek için hızla ilerleyen teknolojik çağda geleceğe en güçlü şekilde hazırlanabilmek için proaktif davranarak doğru zamanda doğru teknolojilere yatırım yapmak gerektiğini vurgulayarak, yol haritalarının bir ayağının ileri teknolojilere yapılan yatırımlardan oluştuğunu belirtti. Demir, teknoloji alanlarında "yapay zeka, geniş bant teknolojileri, büyük veri, robotik ve mekatronik, otonomi, kuantum teknolojileri, nesnelerin interneti, mikro/nano ve opto elektronik teknolojileri, motor teknolojileri ve hipersonik ve yeni füze teknolojileri ile uzay konularının öncelikli olarak öne çıktığını söyledi.

"2002 YILINDA 49 MİLYON DOLAR OLAN SAVUNMA SANAYİİ AR-GE HARCAMALARININ GÜNÜMÜZDE 34 KAT ARTTIĞI GÖZÜKMEKTEDİR"

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, günümüze kadar tamamlanan ve devam eden toplam 104 projede 3,5 milyar TL'lik harcama yapıldığını ve bu projelerde üniversiteler, firmalar, araştırma kurumları ve enstitülerin yer aldığının altını çizdi. Demir, "Başkanlığımız Ar-Ge ekosisteminde toplam 18 üniversite, 60 firma, 13 araştırma kurumu ve enstitüde 3 bin 39 kişi yer almaktadır. Tamamlanan ve çalışmaları devam eden Odak Teknoloji Ağları'nda toplam 43 şehirde 96 üniversite görev almaktadır. Ar-Ge verilerine baktığımızda, savunma sanayii sektöründe 2019 yılında 331 milyon doları öz kaynaklardan olmak üzere Ar-Ge alanında toplam 1 milyar 672 milyon dolar harcandığını görüyoruz. Bu rakam toplam sektör cirosunun yaklaşık yüzde 15'ine tekabül etmektedir. 2002 yılında 49 milyon dolar mertebesinde olan savunma sanayii Ar-Ge harcamalarının günümüzde 34 kat arttığı gözükmektedir" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Demir'in konuşmasının ardından imzalar atıldı ve hatıra fotoğrafı çekildi.

(Mustafa Cenik - Erdinç Türkcan/İHA)

Kaynak: İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.