Seferberlik Yönetmeliği nedir?
Seferberlik yönetmeliği, savaş ya da benzeri olağanüstü hallerde devletin tüm güç ve kaynaklarının, başta askeri güç olmak üzere, savaşın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanması, toplanması, tertiplenmesi ve kullanılmasına ilişkin bütün faaliyetleri düzenleyen bir yasal çerçevedir. Bu yönetmelik, seferberlik durumunda hak ve hürriyetlerin kanunlarla kısmen veya tamamen sınırlandırılmasını da içerir.
Seferberlik Hangi Durumlarda İlan Edilir?
Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan tanıma göre seferberlik, ülkenin ve milletin tüm güç ve kaynaklarının savaşın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlendiği bir haldir. Seferberlik ilan edilmesi için aşağıdaki durumların meydana gelmesi gerekmektedir:
Savaş İhtimalinin Kaçınılmaz Olması: Bir devletin diğer devlet veya devletlerle savaş ihtimalinin kaçınılmaz hale gelmesi.
İç Karışıklıkların Normal Şartlarla Aşılamaması: İç bünyede meydana gelen karışıklıkların normal şartlarla kontrol altına alınamaması.
Savaşı Gerektirecek Durumlar: Vatan veya cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışma olması, ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten ve dıştan tehlikeye atan davranışların ortaya çıkması.
Bu gibi durumlarda Cumhurbaşkanı, genel veya kısmî seferberlik ilânına karar verebilir.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.