2 Metre Kalınlığa Sahip Surlu Kale: Yukarı Çökmez (Zomik) Kalesi ve Nekropolü

Ağrı’nın Patnos ilçesine bağlı Yukarı Çökmez (Zomik) Kalesi ve Nekropolü, kareye yakın planı ve kalın surlarıyla dikkat çekiyor.

Ağrı’nın Patnos ilçesine bağlı Yukarı Çökmez (Zomik) Kalesi ve Nekropolü, kareye yakın planı ve kalın surlarıyla dikkat çekiyor.

Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan Tarihçi Özgür Aslan, Yukarı Çökmez (Zomik) Kalesi’nin Patnos ilçe merkezinin 8 km kuzeyinde yükselen bir tepe üzerinde yer aldığını belirtti. Aslan, “Üç tarafı kayalıklarla çevrili olan bu yüksek tepe, kaleye doğal bir savunma avantajı sağlıyor. Kareye yakın bir plan özelliği gösteren kale, yaklaşık 50x55 m ölçülerinde ve 2 m kalınlığındaki sur duvarlarıyla dikkat çekiyor” dedi.

Nekropoldeki Mezar Odaları

Kalenin güneybatı yamacında bulunan nekropolde 16 mezar odası tespit edildiğini ifade eden Tarihçi Özgür Aslan, “Bu mezar odaları, bölgenin Erken Demir Çağı'na ait kalıntılarının önemli bir parçasını oluşturuyor. Ne yazık ki, kaçak kazılar nedeniyle kalede ve nekropolde ciddi tahribatlar meydana gelmiş durumda. Bu durum, bölgenin tarihine ışık tutacak önemli bulguların zarar görmesine neden oluyor. Yukarı Çökmez (Zomik) Kalesi ve Nekropolü, 1. derecede arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınmalı ve tedbirler alınarak tahribatın önüne geçilmelidir” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ağrı Haberleri