Ağrı Dağı’nın hem inanç turizmi hem de dağcılık anlamında önemli bir yere sahip olduğunu belirten, Prof. Dr. Lokman Aslan, Ağrı Dağı’nın eteklerinde yaşayan ve ‘çelik pençe’ olarak bilinen kaya kartallarının bilinmeyenleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Lokman Aslan, kaya kartalının özelliklerini ve yaşam tarzını anlattı. Ağrı Dağı’nın eteklerinde de bulunan kaya kartalının gözlerinin çok keskin ve avını uzaktan kolayca görebileceğini ifade eden Aslan, aynı zamanda ekolojik dengeyi sağlamak için önemli bir rol oynadıklarına da değindi.
Aslan, Uçuşta görkemli ve zarif olan kaya kartalı, saatte 320 km hıza ulaşabilir. Diğer kartallardan farklı olarak süzülürken ve dönerek yükselirken kanatlarını yukarı kaldırır. Tüm yaşamları boyunca bir tek eşleri olan kaya kartalları, genellikle her yıl aynı yuvayı tercih ederler. Yuvaları genellikle zor erişilen yerlerdedir” dedi.
Kaya kartallarının temel besininin tavşan, kaplumbağa, kertenkele ve yılan gibi canlılar olduğunu da vurgulayan Aslan, “Bu avları gagasının ucundaki çengel ve pençeleri yardımıyla parçalar.
Ülkemizin hemen her bölgesinde, özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde görülen kaya kartalı; Avrupa, Asya, Amerika ve Kuzey Afrika'da da yaygın olarak bulunur. Kaya kartalı, ekosistemde önemli bir yer tutan ve görkemli bir şekilde yaşamını sürdüren kuş türlerinden biridir” ifadelerini kullandı.