Ağrı'ya 50 kilometre uzaklıktaki Diyadin Kanyonu, kışın oluşan metrelerce uzunluğundaki buz sarkıtları, doğal güzellikleri, manzarası ve doğal yapısıyla, doğaseverlerin yanı sıra doğa sporcularının da dikkatini çekiyor. Bitki örtüsü, akarsuları, şelaleleri, sarp kayalıkları ve bu kayalıkların üzerine kurulan yerleşim alanlarıyla, yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da tüm güzelliklerini misafirlerine sunan Diyadin Kanyonları Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 'Doğal Sit- Nitelikli Doğal Koruma Alanı' olarak tescillendi.
‘Diyadin keşfedilmeyi bekleyen bir coğrafya’
Doğal Koruma alanı olarak ilan edilen kanyonda incelemelerde bulunan Diyadin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Alper Balcı yaptığı açıklamada, Ağrı Valiliğinin öncülüğünde yapacakları yatırımlarla ilçeyi bölgenin önemli bir turizm ve üretim merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.
İlçenin sahip olduğu doğal güzelliklerin yanı sıra önemli yeraltı kaynaklarına da sahip olduğunu kaydeden Balcı: “Kaymakam Alper Balcı: “Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’a çok teşekkür ediyoruz. Kanyonlarımız doğal sit alanı haline geldi. Kanyonumuz eni 30 metre ile yüksekliği 50 metre arasında değişen, uzunluğu 30 kilometre olan bir kanyon. Burası karavan tutkunlarına, doğa tutkunlarına, çadır kuracaklara, yürüyüş yapacaklara muhteşem bir alan burası. Tüm vatandaşlarımızı, doğa severleri Diyadin’e bekliyoruz. Terörden arındırdığımız bu güzel coğrafyada iklimi soğuk olsa da gönlü sıcak insanların coğrafyası Diyadin Kanyonumuza bekliyoruz. Aynı zamanda Sayın Valimiz Osman Varol’un öncülüğünde kayak merkezimizi haftaya inşallah yapmaya başlıyoruz. Bu şekilde çocuklarımızı ve insanımızı kayakla tanıştıracağız. Diyadin’in en önemli özelliklerinden biri ise termal su ile yetişen sera domatesleridir. Gelen vatandaşlarımız ayrıca bu domateslerden menemen yiyebilirler. Kaplıcalarımızla iddialıyız. Buradan yatırımcılara da bir çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen buralara gelin ve biz size destek olalım. Sizde bize destek olun. Müteşebbislerimize ihtiyacımız var. Bu termal su ve doğal turizm alanlarımızı değerlendirmemiz lazım. Ayrıca ilçemizde Sayın cumhurbaşkanımızın emirleri ile Nisan ayında temelini atmayı hedeflediğimiz Mollakara Köyünde altın madenimiz var. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na inşallah bunu da kazandıracağız. Bunlara ek olarak ilçemiz mermer yatakları ile meşhur. Bu mermerimizi de çıkarma çalışmalarımız devam ediyor. Bu kaynağımızı da ihraç etmeyi hedefliyoruz. Yani ilçemiz Diyadin Meya Mağaraları, Murat Kanyonu, Murat Nehri ile sera domatesi ile kaplıcaları ile keşfedilmeyi bekliyor. Bu yüzden tüm vatandaşlarımızı bu eşsiz coğrafyaya Ağrı ve Tendürek dağlarının dibindeki gönlü sıcak insanların diyarına bekliyoruz.” Dedi.
‘Güvenlik açısından hiçbir sorun yok’
Kanyonlara arkadaşları ile birlikte gezintiye çıkan gençlerden Nurullah Kaya da: “ Kanyonlarımıza bütün doğaseverleri ve turistleri çağırıyoruz. Güvenlik açısından hiçbir sorun yok. Buraların keşfedilip turizme kazandırılmasını istiyoruz. Çok güzel bir manzaraya sahip. Her yönden çok güzel bir mekan. Yetkililerimizin bu konudaki çalışmalarını olumlu buluyoruz. Kaymakamımız da yeni gelmiş ve iyi çalışmalar yapıyor. Bu konuda olumlu şeylerin olacağını düşünüyoruz.” İfadelerini kullandı.