Deve tüyü, çöl ortamındaki büyük sıcaklık farklarına uyum sağlama özelliğiyle bilinen, ender bulunan doğal bir hammadde olarak öne çıkıyor. Gündüz ve gece arasında büyük sıcaklık farklılıklarının yaşandığı çöl ortamında deve tüyü, ısıyı dengeleme yeteneği sayesinde develeri koruyor. Mehmet Emin Karaman, deve tüyü içliklerin bu ısı yalıtımı özelliği nedeniyle romatizmaya iyi geldiğini ve kış soğuklarına karşı üstün koruma sağladığını ifade etti.
Deve tüyü, dökülme süreci ile doğadan elde edilerek kırpma veya tarama yöntemleriyle toplanıyor. Hayvanlara zarar vermeden elde edilen bu tüyler, dikkatli bir ayrıştırma ve temizlik işleminden geçiyor. Sert koruyucu tüylerin ayrılmasıyla elde edilen yumuşak tüyler, hijyen aşamasından sonra dayanıklı ve pürüzsüz bir malzeme olarak kullanıma hazır hale geliyor.
Karaköse Haber’e konuşan Karaman, deve tüyünün doğal ısı yalıtımı ve sıcak tutma özellikleri sayesinde bölgede kış aylarında vazgeçilmez bir tercih haline geldiğini belirterek:
" Eskiden yün içlikler vardı, ancak keçi tiftiği pahalı olduğu için kimse yanaşmıyor. Deve tüyü içlikler bu alanda yeni bir alternatif sunuyor. Deve tüyü ise hem uygun fiyatlı hem de sağlam bir seçenek. Özellikle korsesi çok ilgi görüyor. Deve tüyünden yapılmış içlikler beli sıcak tuttuğu ve romatizmal ağrılara iyi geldiği için birçok müşteri tarafından tercih ediliyor. Takım halinde olan içlikler 350 TL’den başlıyor. Tek parça halinde satın alınmak istendiğinde ise 150-170 TL arasında fiyatlar değişiyor. Deve tüyü içliklerin yanı sıra ince yünden yapılan termal içlikler de özellikle kış aylarında sağlıklı bir seçenek olarak rağbet görüyor" ifadelerini kullandı.
Karaman, “Bu bölge kış bölgesi malum. Ağrı’nın sert soğuklarına karşı deve tüyü içlikler hem sağlıklı hem de dayanıklı bir seçenek sunuyor. Herkes bu içlik türünü ve ince yünden yapılan termal içlikleri sağlık için tercih edebilir" şeklinde konuştu.