Ağrı’da yıllar boyunca günümüze kadar süregelen kimine göre ‘Başlık Parası’ kimine göre ise ‘Süt Parası’ olarak bilinen uygulama son dönemlerde gür sesle tartışılmaya başlandı.
Ağrı’da evlilik hayali kuran gençlerin önündeki en büyük engellerden biri olan ‘Başlık Parası’ uygulamasına tepkiler artarak devam ediyor. Altın fiyatlarındaki artışın ardından istenilen altın sayısını tamamlamakta güçlük çeken aileler, bu uygulamaya tepki gösteriyorlar.
Ağrı’da bu konu ile alakalı iki görüş hakim. Karaköse Haber ekibi olarak bu uygulama ile ilgili yaptığımız görüşleri sizlerle paylaşıyoruz.
Kız tarafının işini kolaylaştırmak için alınır
Ağrı’da Başlık Parası uygulamasını haklı gören vatandaşlar, bunun kız tarafının işini kolaylaştırmak alınan parayı evlenecek çiftlere harcanmak üzere alındığını söylüyorlar. Bu şekilde evlenecek çiftlere mobilya ve beyaz eşya alındığına dikkat çeken vatandaşlar “Kız tarafı başlık parasını kıza güvence olsun diye alır Bu para yine evlenecek çifte harcanır. Bu para bir teminat gibidir. Evlenecek çiftin evi ve düğünü bu para ile yapılır. Bu nedenle bu uygulama devam etmeli” diyorlar.
100 Cumhuriyet Altını isteyen var!
Sitemizin araştırmaları sonucu diğer bir görüş ise bu uygulamanın kalkması görüşünde. Bu adet yüzünde seven çiftlerin kavuşamadığını ve 100 Cumhuriyet altını isteyen aileler olduğuna vurgu yapan vatandaşlar “Durumu kötü olan aileler çocuklarını başlık parası yüzünden evlendiremiyorlar. Düğünlerin maliyeti zaten ortada. 20-25 yaşında bir gencin bu paraları yeniden kazanması çok zor. Bir genç 100 altın verdiğinde ve düğünü yaptığında zaten ekonomik olarak çökmüş oluyor. Bu adetin artık kalkması gerekir görüşündeyiz” diyorlar.
Konu ile ilgili mahalle ve köylerde tartışmalar sürerken, bu konuda en ciddi adımı Ağrı Cumhuriyet Mahallesi atıyor. Din adamları ve kanaat önderlerini bu ay içerisinde toplayacak olan Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Savaş Altun, konunun tartışılmasını ve en doğru kararın verilmesini gerektiğini söyledi.
Yine Din-Bir Sen Ağrı İl Temsilcisi Hafız Cesim Aşatuğrul, bu paranın dinen uygun olmadığını belirterek kaldırılması gerektiğini söyledi.
Ağrı’da bu konunun tartışması sürerken, önümüzdeki günlerde konu ile ilgili sivil toplum örgütlerinin açıklamaları ve kararları bekleniyor.