Ağrı'da vergi denetimleri artıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında ülke genelinde başlattığı denetim çalışmalarına Ağrı da dahil oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında ülke genelinde başlattığı denetim çalışmalarına Ağrı da dahil oldu. Ağrı Defterdarlığı, vergi kayıplarının önüne geçmek ve vergi adaletini sağlamak amacıyla çeşitli sektörlerdeki işletmeleri denetliyor. Defterdar Mustafa Yılmaz Şimşek’in başkanlığında yürütülen bu denetimlerle vatandaşlar, vergi bilinci konusunda bilgilendiriliyor.

Vergi ödemenin her vatandaşın sorumluluğu olduğunu vurgulayan Defterdar Şimşek "Vergi ödemek bir vatandaşlık görevidir. Hepimizin duyarlı olması gerekiyor. Ülkemizin kalkınması, kamu hizmetlerinin daha etkin hale gelmesi ve gelecek nesillerin daha müreffeh bir ortamda yaşaması, ancak vergi gelirlerinin zamanında ve sağlıklı şekilde toplanmasıyla mümkündür. Bu nedenle, devletin toplaması gereken vergilerin kaydının tutulabilmesi, ancak alışverişlerde fiş veya fatura alarak sağlanabilir," dedi.

Yapılan denetimlerde, işletmelerin vergi kaçırmaması ve vergisel yükümlülüklerini yerine getirmesi için fiş ve fatura düzenlemesi gerektiği bir kez daha hatırlatıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan düzenlemeye göre, yapılan mal ve hizmet alımlarında fiş veya fatura alınmaması durumunda, hem satıcıya hem de alıcıya ceza uygulanacak.

Defterdar Şimşek, fiş almanın sadece yasal bir yükümlülük olmadığını, aynı zamanda vatandaşların haklarını koruyan bir unsur olduğunu belirtti: "Alışverişlerde belge düzenlenmemesi, vergi matrahının azalmasına yol açmakta ve tüketici haklarının kullanımına engel olmaktadır. Vatandaşlarımız, tutarı ne olursa olsun fiş almak zorundadır. Bu, hem vergi kaybının önlenmesi hem de vergi cezası ile karşılaşılmaması için çok önemlidir."

YENİ DÜZENLEMELER VE CEZALAR

Yeni düzenlemeye göre, fiş veya fatura vermeyen işletmelere yönelik cezalar artırılacak. 2024 yılında yürürlüğe giren 7524 sayılı kanunla birlikte, fiş ve fatura düzenlemeyen işletmelere 10.000 TL ile 100.000 TL arasında değişen cezalar uygulanacak. Ayrıca, fiş ve fatura alınmayan durumlarda, alıcıya da "özel usulsüzlük cezası" kesilecek. Ancak, alıcı fiş veya fatura almadığına dair durumu 5 iş günü içinde Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirirse, alıcıya ceza kesilmeyecek, ceza sadece satıcıya uygulanacak.

Bu düzenlemelerle, hem satıcıların hem de alıcıların, vergi yükümlülüklerini yerine getirmeleri ve kayıtdışı ekonominin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

CAYDIRICI CEZALAR VE VERGİ BİLİNCİ

Defterdar Şimşek, denetimlerin etkin bir şekilde sürdürüleceğini belirterek, vatandaşları fiş almadıkları durumları yetkililere bildirmeye çağırdı. Fiş veya fatura düzenlemeyen işletmelere yönelik şikayetlerin 3 farklı yöntemle yapılabileceği ifade edildi:

  1. Bağlı olduğunuz vergi dairesine giderek şikayet dilekçesi yazmak.
  2. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 189 numaralı Vergi İletişim Merkezi (VİMER) hattını arayarak şikayet oluşturmak.
  3. E-devlet şifresi ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Vergi İhbarları Portalı üzerinden başvuruda bulunmak.

VERGİ KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Son olarak, Defterdar Şimşek, vergi kayıplarının önüne geçilmesi ve ekonomik adaletin sağlanması adına, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmalarının kararlılıkla sürdürüleceğini belirtti. Vatandaşların, fiş veya fatura alarak hem devletin gelir kayıplarını engelleyeceklerini hem de kendi haklarını koruyacaklarını hatırlatarak, alışverişlerde mutlaka fiş alınmasının önemine vurgu yaptı.

Ağrı Defterdarlığı, denetimlerin sıklaştırılacağını ve vatandaşların daha bilinçli hale gelmesi için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ağrı Haberleri