Ağrı'nın kırsal kesimlerinde yaygın olarak görülen ahırların girişlerine boynuz ve at nalı asma geleneği, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş durumda.
Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan Ağrı Halk Oyunları Araştırmacısı Cenap Elem, Ağrı’nın doğal güzellikleriyle ve geleneksel yaşam tarzıyla bilinen bir şehir olduğunu ifade ederek, “Bu şehirde yaşayan insanlar, doğayla ve hayvanlarla iç içe bir hayat sürerken, kendilerini korumak ve bereketi artırmak adına çeşitli inanç ve ritüeller geliştirmişlerdir. Bu ritüellerden biri de ahırların girişlerine boynuz ve at nalı asılması geleneğidir” dedi.
Ağrı'da ahır kapılarına asılan boynuz ve at nalının köylüler arasında koruyucu güçlere sahip olduğuna inanılan semboller olduğunu dile getiren Cenap Elem, “Bu semboller; ahırı kötü ruhlardan, hastalıklardan ve talihsizliklerden koruduğuna, aynı zamanda ahırda bulunan hayvanların sağlığını ve bereketini artırdığına inanılır. Bu nedenle, köylüler tarafından geleneksel bir uygulama olarak sürdürülmesine rağmen günümüzde artık yok denecek kadar azaldı” diye konuştu.