Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük dağına sahip olan Ağrı’da Büyük Ağrı Dağı, Küçük Ağrı Dağı, Süphan Dağı, Kösedağ, Tendürek Dağı, Bubi Dağı ili çevreleyen dağlar arasında. 6 dağ arasında bulunan Ağrı merkez ve ilçeleri önemli bir konumda bulunuyor.
Ağrı'yı kaplayan dağlar, Alp-Himalaya volkanik dağ sisteminin bir parçası olarak kabul edilirken, bu dağların doğu-batı yönünde uzanan iki kol halinde yer alması ise bölgenin jeolojik yapısını oluşturan önemli unsurlardan birini oluşturuyor.
Ağrı'nın coğrafi yapısını belirleyen sıra dağlar, manzara boyunca uzanan doğal engeller olarak görülürken; yüksek zirveleri, derin vadileri ve dik yamaçlarıyla bölgeye benzersiz bir görünüm kazandırıyor. Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan coğrafya uzmanları, “Ağrı'yı kaplayan dağlar, Alp-Himalaya volkanik dağ sisteminin bir parçası olarak kabul ediliyor. Bu dağlar, doğu-batı yönünde uzanan kolonlar halinde yer alıyor ve bölgenin jeolojik yapısını oluşturan önemli unsurlardan birini oluşturuyor” dediler.
Ağrı'nın dağlık coğrafyasının, doğanın gücünü ve ihtişamını yansıttığını kaydeden uzmanlar, “Bu dağlar, bölgenin tarım, hayvancılık ve turizm gibi alanlardaki potansiyelini belirleyen önemli bir unsuru oluşturuyor. Ayrıca, doğa sporları ve trekking gibi aktiviteler için de ideal bir ortam sunuyorlar. Ağrı'nın dağlık coğrafyası, bölgenin jeolojik mirasını da oluşturan önemli doğal varlıklar arasında yer alıyor.
Bu dağlar, jeolojik geçmişin izlerini taşıyan kayalık oluşumları ve volkanik aktiviteye dair belirtileri barındırıyor, bilim insanları ve doğa tutkunları için önemli bir araştırma ve keşif alanı oluşturuyor” ifadelerini kullandılar.