Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi sınırlarında bulunan Bozkurt Köyü Nekropolü, 11-12 kilometrekarelik alanı kaplarken, bölgenin önemli arkeolojik miraslarından biri olarak da ön plana çıkıyor.
Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan Tarihçi Özgür Aslan, Bozkurt Köyü Nekropolü’nün köy sınırlarına bitişik kayalık alandan başlayarak kuzeye doğru yaklaşık 11-12 kilometrekarelik bir alanı kapladığını söyledi. Aslan, “Mezarlar, köyün kuzeyindeki Melecami kayalığının güney kısımlarında yoğunlaşmış durumda olup, doğu-batı yönünde Ağrı Dağı'nın batısı ile köy yolu arasında 3-4 km'lik bir alana yayılmıştır” dedi.
Orta Tunç ve Geç Tunç Çağına Ait Buluntular İçeriyor
Kaçak kazılar sonucunda ortaya çıkan buluntuların Orta Tunç ve Geç Tunç Çağı'na ait olduğunu ifade eden Aslan, “Bu buluntular, bölgenin geçmişine ışık tutan önemli arkeolojik kanıtlardır ve korunmaları büyük önem taşımaktadır. Bozkurt Köyü Nekropolü, 1. derecede arkeolojik sit alanı olarak tescillenmiştir. Ancak kaçak kazılar ve tahribatlar, bu antik alanın tehlikeye girmesine neden olmaktadır. Bu nedenle, kazı çalışmaları devam etmeli ve alanın her türlü tehlikeye karşı korunması sağlanmalıdır” diye konuştu.