Yahu böyle bir soruyu sormak da nereden çıktı benim halim vaktim yerinde çok şükür geçiniyorum diye düşünebilirsiniz elbette kişisel açıdan bunu söylemiyorum Türkiye İstatistik Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamalara baktığımızda Türkiye'nin en gariban, en fakir ilinin Ağrı olduğunu görüyoruz. Peki Ağrı'da yaşayan vatandaşlar bu sorunun cevabını neden kendilerine sormuyorlar?
Tamam kendime bu soruyu soruyorum 'ben neden fakirim, biz neden fakiriz?' Bu soruyu sorup geçmekten ziyade il olma özelliklerini taşıdığımız aşikar iken bu özellikleri neden soru - cevap şeklinde ele alıp ilimizin geleceği için masaya yatırmıyoruz ki..
Türkiye'de 81 il var hatta yakın zaman içerisinde birkaç yeni ilin daha sıralamadaki yerlerini alacağını biliyoruz ancak elbette hiçbir ilin ekonomik açıdan fakir olmasını istemeyiz. Lakin Ağrı'nın her zaman gelişmişlik düzeyi açısından listenin en sonlarında yer alması bizi üzüyor..
'Tamam da kardeşim sen böyle anlatıyorsun ama bunun çözümü nedir, senin çözümün nedir, ne öneriyorsun? Diye soracak olursanız eğer tabii ki hemen söyleyeyim..
Bu köşedeki yazıları okuyanlar çok iyi bilecekler ki genel ve yerel seçimden önce olduğu gibi vatandaş olma bilinci ile hareket edip bizleri yöneten insanlara kişilere karşı sadece oy kullanmaktan öteye geçip kendimizi sorgulamamız ve irdelememiz gerekiyor...
Tamam da nasıl irdelemek şimdi bizden oy istemeye gelen kişilere saldıralım mı kavga mı edelim tabii ki de bunu söylemiyorum tabii ki de normal bir vatandaş olma bilinciyle şuuruyla hareket edip oyumuzu ne için kullandığımızı bilmemiz gerekiyor. Unutulmamalıdır ki bir vatandaşın ya da bir topluluğun kendilerini yöneten insanlar ile aralarındaki en yakın temas seçim günüdür.
Ağrı ilinin Türkiye'de bulunan diğer 80 ilden en önde olduğu nokta sadece güneşin erken doğup erken batması mıdır, sadece bu konuda mı biz ileride olmalıyız??
Tabii ki de çok daha iyi yerleri hak ediyoruz Ağrı'nın bütün perspektifleri ile bütün kazanımlarıyla bütün güzellikleri ve özellikleri ile çok daha iyi yerde olması gerektiği kanaatindeyim ki öyle de olmalı zaten..
Ağrı Türkiye'ye çok sayıda önemli devlet adamı kazandırmış bir potansiyele sahiptir, tamam da bu potansiyel neden Ağrı’nın genlerine inip problemlerini çözmek amacıyla hareket etmiyor ki..
"Bana ne yahu Ağrı' dan ben bilmem falanca ilçenin falanca köyünde yaşayan sıradan bir vatandaşım, ben mi kurtaracağım bu ili? " dememek lazım herkesin kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi lazım. Bu sorumluluğun en iyi tecelli ettiği yer ise yazımın başında da belirttiğim gibi sandıktır, seçimdir, oydur siz eğer oyunuzu kime verdiğinizi bilmiyorsanız ya da oyununuzu haydan gelip huya gidercesine veriyorsanız ve bunun sorgulamasını yapmıyorsanız ve bunun geri dönüşümünü eğer ki seçtiğiniz kişilere sormuyorsanız O zaman çok daha kötü durumlarda bizi bekleyebilir.