Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde (AİÇÜ) düzenlenen “KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer) Tehditler” konulu eğitim semineri ve tatbikat, yoğun bir katılımla gerçekleşti. AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık Hizmetleri ve Ağrı İtfaiyesi ekiplerinin katılımıyla organize edilen etkinlikte, katılımcılara KBRN tehditleriyle mücadelede kullanılan yöntemler uygulamalı olarak anlatıldı.
Eğitim, AİÇÜ Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı’nda gerçekleştirildi. AFAD İl Müdürlüğü’nden İbrahim Türkan, Mehmet Esirti ve Muhammed Harun Karasu, seminerin konuşmacıları olarak yer aldı. Eğitimde, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditler hakkında bilgi verilirken, olası durumlarda alınması gereken önlemler detaylı bir şekilde açıklandı. Etkinliğe AİÇÜ İş Sağlığı Güvenliği Koordinatörü Doç. Dr. Pınar Baykan, Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı Müdürü Doç. Dr. Akın Akıncıoğlu ve yardımcıları, iş sağlığı güvenliği yüksek lisans ve ön lisans öğrencileri katıldı.
Eğitim seminerinin ardından KBRN tatbikatı gerçekleştirildi. Senaryo gereği, AİÇÜ Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı’nda meydana gelen kimyasal bir kazada, bir kişinin kimyasal maddeye maruz kaldığı varsayıldı. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan bildirimle süreç başlatıldı ve hastane acil servisi alarm durumuna geçirildi. Koruyucu kıyafetlerini giyen ekipler, kazazedenin hastaneye girişinden itibaren biyolojik radyasyon tehlikesine karşı özel tedbirler aldı. Arındırma işlemi tamamlanan ve KBRN teşhisi konulan kazazedenin tedavisi, özel kıyafetli sağlık personeli tarafından gerçekleştirildi.
112 Acil Komuta Kontrol Merkezi, tatbikat kapsamında UMKE KBRN Ekibi, KBRN olaylarına özel 2 adet 112 ambulansı ve bir mobil komuta kontrol aracıyla sahada aktif rol oynadı. AFAD çadırında gerçekleştirilen arındırma işleminin ardından kazazedenin tedavisi için servise transferi tamamlandı. 112 Acil Servis Çağrı Merkezi’nden başka bir vaka bildirimi yapılmaması üzerine tatbikat başarıyla sonlandırıldı. AİÇÜ İş Sağlığı Güvenliği Koordinatörü Doç. Dr. Pınar Byakan, öğrencilerin KBRN tehditlerine karşı bilinçlendirilmesinin ve uygulamalı eğitimlerle sahada tecrübe kazanmalarının önemine dikkat çekerek bu tür etkinliklerin artırılacağını ifade etti.
Tatbikatın ardından açıklamalarda bulunan AFAD sorumlusu İbrahim Türkan, KBRN müdahale süreçlerinin önemine değinerek:
"KBRN ünitesindeki arındırma işlemiyle, hem KBRN saldırısına maruz kalan hastaların ilk basamak tedavisini gerçekleştiriyoruz hem de hastanenin diğer alanlarının kontamine olmasını engelliyoruz. KBRN saldırıları genellikle savaş alanları ya da terör saldırılarıyla ilişkilendirilse de endüstriyel kazalarda, kimyasal taşımacılık süreçlerinde veya nükleer reaktörlerde yaşanabilecek kazalarda da bu tür olaylarla karşılaşabiliriz” ifadelerini kullandı.
Türkan ayrıca tatbikat sırasında ambulans ekiplerine yönelik dezenfeksiyon işleminin de başarıyla tamamlandığını belirterek:
"Bu tür tatbikatlar, ekiplerimizin olası bir KBRN vakasına karşı hazırlıklı olmasını sağlıyor ve müdahale süreçlerinin hızlı ve etkili bir şekilde yönetilmesine katkıda bulunuyor" şeklinde konuştu.