Türkiye genelinde Karabük'te 101 finalist projenin yarıştığı SağlıkFEST'te, AİÇÜ’nün “Yükseköğretim Kurumları İş Sağlığı Hizmetlerinde Psikolojik Güvenliği Önceliklendirme: Akademik, İdari Personel ve Yöneticiler İçin Kapsamlı Bir Yaklaşım” başlıklı projesi, Lisansüstü Kategorisi'nde Türkiye ikincisi seçildi. Bu başarı, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin yenilikçi ve fark yaratan projelere verdiği önemi bir kez daha gözler önüne serdi.
AİÇÜ’nün, SağlıkFEST’te kazandığı Türkiye ikinciliği, üniversitenin iş sağlığı ve güvenliği alanında yenilikçi projeler üretme konusundaki başarısını bir kez daha kanıtladı. AİÇÜ’nün “Psikolojik Güvenliği Önceliklendirme” projesi, iş sağlığı ve güvenliğinde yeni bir dönemin habercisi olurken, aynı zamanda çalışanların ruh sağlığını koruma amacı taşıyan projelere örnek teşkil ediyor.
Akademik ve İdari Personelin Psikolojik Güvenliği Önceliklendiren Proje
AİÇÜ İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kurum Koordinatörü Doç. Dr. Pınar Baykan’ın danışmanlığında, yüksek lisans öğrencisi Büşra Kaya tarafından yürütülen proje, yükseköğretim kurumlarında çalışan akademik ve idari personelin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde psikolojik güvenliğin önemini vurgulamayı amaçlıyor. Baykan, Karaköse Haber’e yaptığı açıklamada, iş sağlığı ve güvenliği alanında karşılaşılan sorunların kendilerini akademik çözümler geliştirmeye ittiğini belirterek:
“Bu proje ile çalışanların psikolojik güvenliğini sağlamak üzere bir politika geliştirmeyi hedefledik. Psikolojik güvenlik, çalışanların fikirlerini özgürce ifade edebilmesi ve iş yerinde huzurlu bir ortamın sağlanması için kritik öneme sahip. Yükseköğretim kurumlarında akademik rekabet, ağır iş yükü ve araştırma baskısı gibi faktörler personel üzerinde; stres, tükenmişlik ve motivasyon kaybına yol açıyor. Yükseköğretim kurumlarında çalışanların ruh sağlığını koruyarak, güvenli ve destekleyici bir çalışma ortamı oluşturmayı amaçlıyoruz. Çalışanlar güvenli bir ortamda kendilerini daha rahat hissedecek ve bu da hem kurumun verimliliğini hem de bireylerin iş tatminini artıracaktır. Başarıyla sonuçlanması halinde bu modeli kamu kurumlarına yaymayı hedefleyeceğiz. Proje, sağlık alanında herkese yeni bir bakış açısı sunacaktır" ifadelerini kullandı.
1203 Proje Arasından Türkiye İkinciliği
Proje ekibi yürütücüsü yüksek lisans öğrencisi Büşra Kaya ise, yarışmada elde edilen Türkiye ikinciliğinden dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını ifade ederek: "Proje ile iş yaşamında çalışanların psikolojik durumlarını gözetmenin önemi oldukça büyük. Fiziksel sağlığı görmek mümkün, ancak psikolojik durumu anlamak çoğu zaman zor. Bu proje sayesinde çalışanların ruh sağlığı hakkında bilgi edinerek iş sağlığı alanında kapsamlı bir iyileştirme yapmayı hedefliyoruz. Projede yer almak benim için çok anlamlı ve gurur verici” şeklinde konuştu.