Araç satışındaki bu düzenlemeyle dolandırıcılığın önüne geçilecek

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan motorlu kara taşıtlarının ticaretine ilişkin yeni yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretine yönelik önceki yönetmelik yürürlükten kaldırıldı ve yerine motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yeni bir yönetmelik getirildi. Bu yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak resmiyet kazandı. Yönetmeliğe göre, ikinci el motorlu taşıtların satışında 6 ay ve 6.000 kilometre sınırı getirilirken, bu araçların üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen fiyatın üzerinde satılması 1 Ocak 2025'e kadar yasaklanacak. Ayrıca, Ticaret İl Müdürlükleri'nden alınan yetki belgesi olmadan ikinci el motorlu taşıtların ticari faaliyet çerçevesinde pazarlanması veya satışı yapılamayacak. Bir takvim yılı içinde 3'ten fazla araç satışı yapan kişiler hakkında idari işlem başlatılacak.

Dolandırıcılık Olaylarının Önüne Geçilecek

Yönetmelikle ilgili açıklamalarda bulunan Abdullah Acıbadem, yeni düzenlemeyle ilan süreçlerinde de önemli değişiklikler yapıldığını belirtti. Artık, ilan vermek isteyenlerin E-Devlet üzerinden yetki belgesi olan galericilere izin vererek aracını ilan edebileceğini ifade eden Acıbadem, bu sayede sahte ilanların ve dolandırıcılık olaylarının azalacağını söyledi. İlanlarda aracın ruhsat bilgilerinin tam olarak girilmesi zorunluluğu sayesinde dolandırıcılığın önlenmesine katkı sağlanacağına dikkat çekti.

Güvenli Ödeme Sistemi ile Mağduriyetler Azalacak

Otomotiv sektöründe hayata geçirilmesi planlanan güvenli ödeme sistemi sayesinde dolandırıcılığın minimize edileceğini belirten Acıbadem, bu sistemin yakında hayatımıza gireceğini ve noterlerde yaşanan para mağduriyetlerinin önüne geçileceğini ifade etti. Daha önce kısa bir deneme süreci yapılan bu sistemin altyapısının hazırlandığını ve gelecekte uygulamaya konulacağını belirtti.

Yetki Belgesi Olmayanlar İlan Veremeyecek

İnternet üzerinden araç satışlarında yetki belgesi olmayan kişilerin ilan veremeyeceğine dikkat çeken Acıbadem, pandemide kontrolsüz fiyat artışlarına sebep olan bireysel ilanların önüne geçileceğini söyledi. Bu düzenlemeyle birlikte, sadece yetki belgesine sahip galericilerin yasal sorumluluk alacağı ve fiyatların daha kontrollü bir şekilde belirleneceği ifade edildi. Acıbadem, bu düzenlemenin hem fiyat artışlarını önlemede hem de alıcı ve satıcıyı korumada isabetli bir adım olduğunu düşündüğünü ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri