Arpaçay’da kışlık patates hasadı başladı

Kars’ın Arpaçay ilçesinde, kışlık patates hasadı Ekim ayı itibarıyla başladı. Nisan ve Mayıs aylarında ekimi yapılan patatesler, kar yağmadan önce tarlalardan sökülerek özenle toplanıyor ve çuvallara dolduruluyor.

Tarım ve hayvancılığın yaygın olduğu Arpaçay’da, patates üretimi bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Çiftçiler, mahsullerini toplamak için yoğun bir mesai harcarken, patatesler büyüklüklerine göre ayıklanıp piyasaya sunulmak üzere hazırlanıyor.

Arpaçay’ın verimli topraklarında sadece patates değil, biber, lahana, domates, salatalık, maydanoz ve soğan gibi pek çok sebze de yetiştiriliyor. Bahar aylarında ekilen bu sebzeler, sonbahar mevsiminde, havaların soğumasıyla birlikte hasat ediliyor. Bu üretim, hem bölge ekonomisine hem de aile bütçelerine önemli katkılar sağlıyor.

Yaklaşık 30 yıldır Arpaçay’da çiftçilik yapan Seyfettin Üneş, ilkbaharda ekilen patatesleri hasat etmeye başladıklarını ve bu yılki verimden memnun olduklarını dile getirdi. Mayıs ayında patates ektiklerini ve Ekim ayı itibariyle bostan işlerini bitirdiklerini ifade eden 45 yaşındaki Seyfettin Üneş ise:

"Bu sene verim güzel, 3-4 yıldır hastalık oluyordu ama bu sene hastalık olmadı. Bu sene patateslerin lezzeti güzel tadı güzel, bu sökümünü yaptığımız kışlık beyaz patates suda haşlamada, kızartmada kullanılıyor. Arpaçay'da yetişen sebze çok farklı lezzet olarak ta çok farklı. Söküm işlemimiz bir hafta 10 gün sürer. Şuan günlük 90-100 torba söküm gerçekleştiriyoruz" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri