Bakanlık, çocukları tehlikeli ve zararlı içeriklerden korumak için geliştirdiği projeler kapsamında ailelerin fark ettikleri içerikleri bildirebilmeleri için “DUY” internet sitesi ve ihbar hattını oluşturdu. Siteye, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün internet sayfası üzerinden de erişilebiliyor. Gelen ihbarlar, 7 gün 24 saat esasına göre değerlendiriliyor.
Etkili İş Birliği ile Çözüm Üretiliyor
Zararlı içeriklerin çocuğun psikososyal gelişimi üzerindeki etkilerinin tespit edilmesi durumunda, gerektiğinde Emniyet Genel Müdürlüğü ile iş birliği yapılarak içeriklerin kaynağına ulaşılması sağlanıyor. Ayrıca, RTÜK ile yürütülen çalışmalar sayesinde dizi ve filmlerde çocukların sosyal, duygusal ve psikolojik gelişimlerini olumsuz etkileyebilecek unsurlar değerlendiriliyor ve gerekli önlemler alınıyor.
En Fazla Başvuru Yapılan Konular
DUY internet sitesi ve ihbar hattına yapılan başvuruların büyük bir kısmı şu konuları içeriyor:
Siber zorbalık,
Akran zorbalığı,
Dijital bağımlılık,
Çocuğa yönelik şiddet.
Bu başvurular doğrultusunda bugüne kadar 2 bin 394 içerik hakkında işlem yapılarak, ilgili kurumlarla koordinasyon sağlandı ve gerekli süreçler başlatıldı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, DUY sistemi ile ailelerin çocuklarını güvende tutmasına katkı sağlamayı ve zararlı içeriklerle mücadelede etkin bir rol üstlenmeyi sürdürüyor.