ÇÖP - ÇAMUR - ÇUKUR VE PATNOS...

Mehmet Ali Sezer

Yıllardan beridir hatta dönemlerden beridir hep böyle oluyor.. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan iller ile ilçelerde, hatta beldelerde Dem Parti ile AK Parti arasında kazanma ile kaybetme şeklinde seçimler gelip geçiyor. Bir dönem AK Parti'nin kazandığını bir başka dönem Dem Parti alabiliyor. Tamam da Patnos'un ayrı bir yeri var. Hadi gelin hep birlikte buna bakalım...

Ağrı'nın en büyük ilçesi olma özelliğini de Taşıyan Patnos özellikle de Van ve Bitlis güzergahında bulunduğu için hem ticari hem de stratejik açıdan büyük bir öneme sahiptir.

AK Parti'nin geçmiş dönem milletvekili (Ekrem Çelebi), şimdiki dönem milletvekili (Ruken Kilerci), geçmiş dönem AK Parti Ağrı İl Başkanı (Halil Özyolcu) gibi AK Parti'nin siyasetine yön veren isimlerin tamamı Patnos'tan çıktı ve çıkmaya da devam ediyor. Örneğin AK Parti Ağrı'da belediyeyi kaybederken Patnos'ta kazandı (Abdülhalik Taşkın)...


Siyasi argümanlar açısından baktığımızda Patnos'un neler yaptığını hep birlikte görebiliriz ama bu köşe yazımın amacı başka... O da Dem Parti'nin Patnos'ta neden kaybettiği ile ilgilidir hadi başlayalım..

Bir önceki dönem DEM Parti Patnos Eş Başkanları Müşerref Geçer ile Emrah Kılıç çok rahat bir şekilde Patnos'u AK Parti'den almayı başarmıştı fakat gelin görün ki Patnos'ta maalesef istenileni vermediler, yapmadılar.


Bırakın vermeyi, aldıklarına yönelik şaibeler artınca gözaltına alındılar, tutuklandılar ve daha sonra serbest bırakıldılar.

Diğer taraftan gerek Adilcevaz güzergahından gerek Erciş güzergahından gerekse de Ağrı il ve ilçe güzergahlarından Patnos'a gelenlerin karşılaştıkları ilk şey neydi? Evet doğru tahmin ettiniz dev çukurlar ve çöp yığınları..

Hani var ya Türkiye siyasetinde Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özellikle Cumhuriyet Halk Partisi'ni eleştirmek amacıyla sık sık dile getirdiği 'Çöp - çukur - çamur' söylemleri esasında Patnos için de söylenebilir.. Hele ki Van'ın Erciş ilçesinden Patnos'a gelenlerin Gresör Tepesi'ndeki çöplükten etrafa yayılan pis kokunun arabalarına girmemesi için klimaları, havalandırma sistemlerini kapatmaları ayrı bir ayıp.

Gerçi halen de öyle, mevcut AK Partili Belediye Başkanı Abdülhalik Taşkın ilk iş olarak oradaki çöplüğü temizledikten sonra yeşillendirme çalışmaları ile mesire alanına dönüştürme gayretleri heyecan yarattı.


DEM Parti'nin yapamadığını AK Parti yaptı. Evet bunu kabullenelim. Daha doğrusu Emrah - Müşerref eş başkanlardan önce Patnos'un bağrından çıkan, şimdi bilmem hangi ilin Vali Yardımcısı olarak görev yapan Cem Akbay AK Parti'den seçilmişti ve ne yazık ki kocaman bir enkaz bırakmıştı. Hal böyle olunca Dem Parti belediyeyi kazandığında zaten diğerlerinden çöp, çukur, çamur kalmıştı. "Bunu ben mi temizleyeceğim" düşüncesiyle hareket ettiği içindir zaten şu anda Patnos bir girdaptan çıkamıyor.

DEM Parti'nin Patnos'ta kaybetmesinin tek sebebi yollarda adeta kara delik açılmasıydı ki zaten Patnos, tıpkı Galatasaray-Fenerbahçe arasındaki ezeli rekabet gibi Van'ın Erciş ilçesi ile çok sıkı bir rekabet halinde.. Hangi açıdan diye soracaksanız tabii ki il olma konusunda..

Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi Patnos il olur mu olmaz mı, biz bunu görür müyüz görmez miyiz, il olmayı hak eder mi etmez mi? Bunu elbette bilemeyiz ama bence Patnos'un il olmadan önce yaşanılabilir normal standartlara sahip bir şehir olması gerekiyor..

Patnos'taki çöp - çamur - çukur belediyeleri değiştirir.. Bunu Türkiye ekonomisi ile bağdaştırdığımızda ne diyorlar? Mutfaktaki yangın iktidarları değiştirir yani Milli Beka olarak vatandaşın önüne konulan ve oylarını hangi partiye vereceklerini etkileyecek bu siyasi argümanın artık son zamanlarda pek de işe yaramadığı anlaşıldı.

Türkiye'de nasıl ki 17 milyon vatandaş iktidardan değil de muhalefetten yana yerel seçimlerde oy kullanıp CHP'yi 1. Parti yaptıysa aynı şekilde Patnos'ta da ilkbahar kar sularının doldurduğu devasa çukurların sosyal medya hesaplarında 'Balık tutulacak küçük göller' olarak lanse edilmesi Patnos'un Dem Parti'den çıkıp AK Parti'nin olmasını sağladı.


Patnos'u derinlemesine analiz ettiğimizde esasında vatandaşın ekonomi problemler sebebiyle AK Parti'den gitgide uzaklaştıkları bir dönemde yeniden "Yaparsa AK Parti yapar, yaparsa Abdülhalik Taşkın yapar" düşüncesini sandığa yansıtıp yönetimin DEM Parti'den AK Parti'ye geçmesine yol açtı.

Rant belediyeciliği Türkiye'deki belediyelerin hemen hemen çoğunda vardır bunu kimse inkar edemez, inkar edecek olan varsa da çıksın karşıma.. Her türlü tartışırım ama rant belediyeciliğini hizmet belediyeciliğinden bir tık düşük tutan belediyeler bile halk nazarında çok daha iyi yönetim olarak düşünülüyor.

Şunu çok rahat bir şekilde söyleyebilir miyiz bilmiyorum ama bunu size soruyorum

"Sizce AK Parti'den Abdülhalik Taşkın aday olmasaydı, bir başkası aday olsaydı.. Yeniden Refah Partisi'nden aday olan Avukat Serhan Kurtuluş Belediye Başkanı seçilir mıydı?"


Tek başına Patnos'ta DEM Parti'den daha çok oy aldı da o nedenle söylüyorum.

*

Bu sorunun cevabını takdirlerinize bırakıyorum.


Patnos'ta 2 dönem önceki belediye başkanı AK Partili Cem Akbay zamanında yapılan iş merkezi var ve çürümeye mahkum edildi. Sahi İş Merkezi şu an ne durumda, nasıl yapıldı, kimler faydalandı, kimler beslendi, kimlerin cebine para akıttı?

Patnos'un en büyük problemlerinden biri de içme suyu problemidir ve Patnos'un içme suyu problemini giderecek Patnos Barajı şu anda ne durumda? Son zamanlarda cinayet, intihar ve çöplük ile anılan Patnos barajının ıslah edilmesi ile en verimli şekilde kullanılması için Patnos belediyesine çok büyük bir iş düşüyor.

Yukarıda saymış olduğum Patnos'un hayati problemlerini DEM Parti şimdiye kadar yapmadığı için, yapamadığı için Patnos'ta kaybetti.

Patnos'un herhangi bir mahallesinde oturan sıradan bir vatandaş, evinde içme suyu bulamayıp içmediği halde bile yolda yürürken pantolonunun paçalarını çorabının içine koyup adeta sarı çizmeleri giymek zorunda kalıyordu. Neden? Çünkü öyle bir çamur deryası vardı ki Patnos'ta ayaklarının kirlenmemesi, ıslanmaması, çamur olmaması için... Ve içinden şunu soruyordu: "Seçime ne kadar kaldı? Seçim gelse de Sandığa gitsek..."


İşte Patnos'taki o vatandaşın içindeki o iç ses var ya o ses Patnos'ta Dem Parti'nin kaybetmesine yol açtı..

Yaşanılabilir mükemmel bir Patnos için mevcut belediye başkanı AK Partili Abdülhalik Taşkın'a gerçekten çok büyük sorumluluk düşüyor. Patnos bizim memleketimiz, Patnos bizim kaderimiz... Bunu güzelleştirmek bizim elimizde...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.