Doğu Anadolu Sürücü Kursları Federasyonu Başkanı ve Trafik ve Çevre Bilgisi Öğretmeni Kenan Çetin, Ağrı’da yaşanan trafik sorunun çözümü için yapılması gerekenleri anlattı.
Yaklaşan kış mevsimi öncesi sürücülerin alması gereken önlemlere de değinen Çetin, son dönemde Ağrı’da trafik akışının önemli bir sorun olduğuna dikkat çekerek: “ Günümüzde trafik, bir kültürdür. Memleketimizde daha iyi bir trafik akışının olması için, daha güzel bir trafik için yapmamız gereken şey kurallara uymaktır. Kurallara uymak için de o kuralları uygulayabilecek zemin ve yollarımızın olması gerekmektedir. Maalesef bizi şu anda Ağrı’da özellikle de mesai çıkış saatlerinde trafik felç oluyor.” Dedi.
‘Özellikle de mesai çıkış saatlerinde trafik felç oluyor’
Ağrı’da alternatif yolların ve yeterli sayıda otoparkın olmayışından kaynaklı trafik akışında aksaklıkların yaşandığını kaydeden DASKEF Başkanı Çetin, yaptığı açıklamada yetkililere çağrıda bulunarak; “Maalesef bizi şu anda Ağrı’da özellikle de mesai çıkış saatlerinde trafik felç oluyor. Alternatif yollarımız yok. Bizim belediye ve trafik komisyonlarınca Ağrı’da alternatif yolların açılması gerekiyor. Zaten Ağrı’nın trafiği Kağızman ve Erzurum Caddeleri üzerinde oluyor. Ama ara mahallelerden bu yollara alternatif yolların açılması gerekiyor. Ayrıca Şeyh Edebali İlkokulunun orada bulunan Yabancılar Şubesinin önündeki petrolün girişinde tamamen kaldırım bitmiş. Vatandaş ve yayalar yolu kullanarak geçiş sağlıyorlar. Bu Allah korusun ölümcül kazalara sebebiyet verir. Tamamen sürücü hataları değil de yol hatası, trafik ışık ve işaretçilerin hatasıyla da bizler kazalara sebebiyet verebiliriz. O yüzden bunlara daha dikkat etmemiz gerekiyor. Trafik ışık ve sistemlerine uyarsak daha iyi olacak.” diye konuştu.
'Ağrı’da 25 bin motorlu araç var’
Kentteki trafik sorunun çözüme kavuşması noktasında yapılması gereken altyapı çalışmalarının yanında vatandaş ve sürücülerinde kurallara uymasının önemine dikkat çeken Çetin: “ Ayrıca önümüzde kış mevsimi. Kış öncesi araçlarımızın kış bakımlarını yapmamız lazım. Herkes kışlık lastiklerini 1 Aralık itibari ile takması lazım. Kışın araçlarda su yerine antifiriz kullanmamız lazım. Şu anda son istatistiki verilere göre Ağrı’da 25 bin motorlu araç var. Bunların birçoğu hususi araç. Şimdi her vatandaşın bir araç almaya elbette ki hakkı var. Olması gerekende bu. Herkes otomobil ya da araç kullansın. Ama daha rahat bir trafik akışı için toplu taşıma araçlarını da kullanmamız gerekiyor. Bunun yanında trafik sıkışıklığının bir başka sebebi de düzensiz park. Örneğin Kağızman Caddesinde çift şeritli yolda cadde üzerinde otopark olmasına rağmen vatandaşlarımız caddenin ortasına araçlarını park ediyor. Birde birçok noktada otopark olmayan alanlarımız var. Bu konuda vatandaşlarında yapacak pek bir şey yok. Bu konuda da belediyemizin bazı noktalarda otopark yapması lazım. Şehrin trafiği bu şekilde rahatlatılabilir. Bir diğer konuda Ağrı’da trafik kazaları çok fazla oluyor. Bu durum Türkiye ortalamasının üzerinde. İlimizde D-100 Karayolunun olması yani bu yol İran ile bağlantı yolu. Bunun dışında Tutak - Patnos arasındaki yol yeni yapıldı. Şimdi şöyle vatandaş ve sürücülerimiz kurallara uymuyor. Kurallara uyulduğu takdirde kaza falan olmaz. Kurala uyan her bir vatandaş asla ve asla kazalara sebep olmaz. Devletimiz büyük bir yatırımla karayolları üzerinde birçok kuralları anlatan tabela ve işaret levhası yapmıştır. Bunların hiçbiri boş yere yapılmamıştır. 90 kilometre hızla gidilmesi gereken bir yolda 120 kilometre hızla gidersek takla atarız. Bunu unutmamamız gerekiyor. Ayrıca Ağrı’daki sürücülerimizden şunu istiyorum. Lütfen bizim Erzurum Caddesi üzerinde okullarımız oldukça fazla. Burada okul geçitlerinde korna çalmamamız gerekiyor. Özellikle de okul giriş ve çıkış saatlerinde öğretmen, öğrencilerimiz ve velilerimize trafikte geçiş üstünlüğü versinler. Yaya geçitlerinde öğrencilerimize yol versinler. Buradan bütün sürücülerimizi uyarmak istedim ve herkese şimdiden teşekkür ederim.” İfadelerini kullandı.