Doğubayazıt’ın Katmanlı Höyüğü: Çetenli

Tarihçi Özgür Aslan, Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinin katmanlı höyüğünün bölgenin geçmişteki önemli yerleşimlerinden biri olduğunu gösterdiğini söyledi.

Tarihçi Özgür Aslan, Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinin katmanlı höyüğünün bölgenin geçmişteki önemli yerleşimlerinden biri olduğunu gösterdiğini söyledi.

Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan Tarihçi Özgür Aslan, ilçe merkezine 18 km uzaklıkta bulunan Çetenli Köyü'nde yer alan Çetenli Höyüğü’nün önemli bir tarihi ve arkeolojik mirasa ev sahipliği yaptığını belirtti. Köy içindeki doğal bir kayalık üzerinde konumlanmış olan bu orta büyüklükteki höyüğün, İlk Tunç Çağı ve Demir Çağı dönemlerinde yoğun bir şekilde kullanıldığını ifade eden Aslan, “Çetenli Höyüğü, arkeolojik açıdan incelendiğinde, üzerinde bir Demir Çağı kalesinin duvarlarına ve modern köy yerleşimine sahip olduğu görülür. Ancak, en dikkat çekici olanı, höyüğün alt katmanlarında bulunan tunç ve demir çağına ait mimari yapılar ve buluntulardır. Bu buluntular, bölgenin geçmişteki önemli yerleşimlerinden biri olduğunu göstermektedir” dedi.

Çetenli Höyüğü’nün 1. derecede arkeolojik sit alanı olarak kabul edildiğine de değinen Aslan, “Her türlü tehlikeye açık olan bu alanın korunması büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, bölgede arkeolojik kazı çalışmalarına başlanılması ve alanın koruma altına alınması gerekmektedir. Bölgedeki Çetenli Höyüğü, sadece yerel değil, ulusal ve uluslararası düzeyde de önemli bir kültürel mirası temsil etmektedir. Bu nedenle, höyüğün korunması ve gelecek nesillere aktarılması büyük bir sorumluluktur” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ağrı Haberleri