İhlas Haber Ajansı (İHA) Erzurum Bölge Müdürü Ayhan Türkez, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ile ilgili bir köşe yazısı kaleme aldı.
Duayen gazeteci Ayhan Türkez, köşe yazısında,"Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan… O yürekli idealist bir dadaş. Uzun yıllar Erzurum’da Atatürk Üniversitesinde çok başarılı çalışmalara projelere imza attı. Eskiçağ Tarihi, Türk Kültürü, Tarihi Coğrafya ve Strateji uzmanı olan Prof. Dr. Ceylan Azerbaycan, Moğolistan, Gürcistan, Rusya, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Nahcivan ve Türkmenistan’da Türk Kültürü ve Tarihi ile ilgili onlarca bilimsel proje yürüttü. Uzun bir dönem Genel Başkanlığını yaptığı Güneş Vakfı ile Türk Dünya ve Coğrafyasına önemli katkılar sunan Ceylan Hoca Şimdi Kırgızistan’da Manas Üniversitesinin başında, Türk Dünyasına hizmetini sürdürüyor.
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin mezuniyet töreni için bulunduğumuz Bişkek’te görev süresinde üçüncü yılını geride bırakan Prof. Dr. Ceylan kurduğu ekibiyle Türk dünya ve coğrafyasına verdiği hizmetleri yerinde gördük, öğrencilerin ve velilerin Ceylan Hoca’ya gösterdiği ilgiyi yakından gözlemledik.
Türk Dünyasına ait bir coğrafyada mütevazi kişiliği ve idealist karakteriyle Türkiye’yi başarıyla temsil eden Prof. Dr. Ceylan ve ekibi Manas Kampüsündeki binlerce öğrencinin kalbini fethetmiş durumda. Ceylan ve ekibi, adı gibi Türk Dünyasının görkem ve vizyonunu ifade eden Manas’ta ecdat yadigarlarına sadakati, vefası ve gençlerin geleceği için oluşturduğu yol haritasıyla bu Dünyaya yürek adayan herkes ve her kesimin takdirini topluyor. Ceylan Manas’ta, Türklük Alemini kaydeden eşsiz destanın adıyla özdeşleşmiş Türk Yurdunda, özel bir sinerji, seçkin bir kabul ve müstesna bir ilgi odağı oluşturmuş. Öğrencilerden akademisyenlere, üniversite camiasının her kesimi için sempati kanalları açmış.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk Dünyası’nın bilge ağabeyi Ceylan, adeta bilimsel çalışmaları ve otoritesiyle Türk Coğrafyası’nda Manasça bir duruş kaydediyor. Ceylan hoca ve ekibi, hem Erzurum, hem Türkiye, hem de Türk dünyasının Ata yurdunda Tonyokukça üslubuyla güzide eserlere imza atıyor.
Tanrı dağlarından Isık gölüne eşsiz Ata yurdunda Prof. Dr. Ceylan hoca ile 3 günlük bir süreçte Manas’ı yaşadık. Onlarca ülkeden binlerce öğrencisiyle Dünyanın seçkin üniversiteleri arasında bulunan Manas Üniversitesi bilimsel kapasitesiyle Türk Dünyasının Bilim abidelerinden.
Üniversitenin mezunları bir elçi gibi Türk Dünyasının her tarafında Türk Kültür ve değerlerini tanıtıyor. Türkiye’den özenle seçilen akademik kadrosuyla Üniversite Ahmet Yesevice bir ruhu, Manas gibi tarihi bir duruşu sergiliyor. Bu coğrafyada görev yapmak ancak Türk Dünyasına gönül adamakla mümkün.. Türklük aleminin böylesi bilge Alpaslanlara ihtiyacı var.