Efes-2024’te savunma sanayisinden gövde gösterisi

İzmir'in Seferihisar ilçesinde devam eden EFES-2024 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı'nda yerli ve milli imkanlarla üretilen, ilk defa görücüye çıkan silah ve savunma sistemlerinin de bulunduğu teknolojiler açılan sergiyle tanıtılıyor.

İzmir'in Seferihisar ilçesinde devam eden EFES-2024 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı'nda yerli ve milli imkanlarla üretilen, ilk defa görücüye çıkan silah ve savunma sistemlerinin de bulunduğu teknolojiler açılan sergiyle tanıtılıyor.

Türkiye'nin ev sahipliğinde, Ege Ordusu Komutanlığının sevk ve idaresinde dost ve müttefik ülke unsurlarının katılımıyla süren tatbikat kapsamında Doğanbey Tatbikat Bölgesi'nde Savunma Sanayi Sergisi açıldı. 48 Türk savunma sanayisi şirketinin teknolojilerinin görücüye çıktığı sergide ilk defa tanıtılan sistemlerle tatbikatta kullanılan bazı ürün ve sistemler de sergileniyor.

Sergi, SİHA'lardan insansız savunma araçlarına, tanksavarlardan hafif silahlara kadar çeşitli silah ve mühimmat, elektronik harp sistemlerinden radar sistemlerine kadar birçok sistemi geliştiren, üreten ve güvenlik güçlerinin hizmetine sunan Türk savunma sanayisinin kabiliyetlerinin katılımcı ülkelerce sahada görülmesine imkan sağlıyor.

Kemankeş-2 ilk kez görücüye çıktı

Bu yılki sergide, araç ve silah sistemleri arasında yer alan ve Baykar tarafından geliştirilen mini akıllı seyir füzesi Kemankeş-2 de sergide ilk kez görücüye çıktı. Türk savunma sanayisi için birçok ilki barındıran Kemankeş-2 Projesi, yapay zeka destekli otopilot sistemi ile otonom uçuş gerçekleştirip stratejik hedefleri yüksek hassasiyetle etkisiz kılabilme özelliğine sahip bulunuyor.

Sergide Roketsan bünyesinde üretilen ve dünyada en çok kullanılan mühimmatlardan birisi olan, 25 kilometre menzilli Mini Akıllı Mühimmat (Mam-L ve Mam-T) ile Efes-2024 Tatbikatında kullanılan Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi (L-UMTAS) yerli ve yabancı ilgililer tarafından incelendi.

TB3 taarruzi insansız hava aracı, H620 paletli zırhlı araç, Amazon 4x4 çok amaçlı zırhlı araç, Altay ana muharebe tankı, Atak helikopteri için kullanılan yüzde 100 yerli 20 milimetre burun topu, mayın aramalarında ve mağara keşiflerinde kullanılan robot köpek ile tamamen elektrikli, pilot gerektirmeyen ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine giren helikopter muadili araç gibi ürünler de serginin öne çıkan teknolojileri arasında yer aldı.

"Tatbikatta yer almaktan gurur duyuyoruz"

Sergide akıllı mühimmatlarla ilgili bilgi veren Roketsan İş Geliştirme Birim Yöneticisi Hakan Kabalar, "Efes-2024 tatbikatında yer almaktan büyük gurur duyuyoruz. Tatbikatta birçok mühimmatımız görev aldı. Birçok ürünümüzü de burada sergiledik. Dost ve müttefik ülkelerin roket, füze ve silah sistemini karşılamak için geliştirme ve üretim faaliyetlerimize devam ediyoruz. Ürünlerimiz Türk Silahlı Kuvvetleri personelleri tarafından etkin bir şekilde kullanılmakta" dedi.

İnsansız, elektrikli helikopter muadili araç dikkat çekti

Sergide yer alan insansız helikopter aracına dair bilgiler aktaran bir şirkette iş geliştirme direktörü olarak çalışan Ali Çağrı Kurucu da, "Tatbikata 3 farklı ürünümüzle katıldık. Helikopterin muadili olarak bir ürün geliştirdik. Tamamen elektrikli ve 75 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesi olan bir ürün. Birçok farklı lojistik alanında kullanım imkanı mevcut. İstediğiniz konuma kendi kendine uçabilme özelliğine sahip bir ürünümüzü burada sergiliyoruz" diye konuştu.

Sarsılmaz Silah Sanayisi hakkında bilgi aktaran Özgür Derebaşı, şunları kaydetti:

"Silahtan mühimmatına, mühimmattan optik sistemlerine kadar yerli çözüm sunabilen oluşum ortaya çıkardık. Bunu da ilk kez Efes-2024 tatbikatında halkımızla paylaştık."

Efes-2024 Tatbikatı Savunma Sanayi Sergisi, 30 Mayıs'a kadar açık kalacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri