Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında alınan kararla emekliler, maaşlarına %25 enflasyon farkı ekleneceğini öğrenmişti. Ancak bu artış sadece kök maaşlara yapıldığı için, en düşük emekli maaşlarında herhangi bir artış gerçekleşmemişti.
Yılın ilk ayındaki zam, enflasyonun %49,25'ini aşmamıştı. Bu durum, en düşük emekli maaşlarının aynı seviyede kalmasına neden oldu. En düşük emekli maaşı 7.500 TL iken, %33,34 artışla 10.000 TL'ye çıkarıldı.
BAYRAM İKRAMİYESİ UMUT VERİYOR
Ramazan Bayramı'nın ardından Kurban Bayramı'nda 16 milyondan fazla emekli, 3.000 TL'lik bir ikramiye bekliyor. Bu ikramiye, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı statüsündeki tüm emeklilere ödenecek. Emekliler, normalde 17-26 Haziran arasında alacakları maaşlarını da bayram öncesinde hesaplarında görecekler.
TEMMUZ ZAMMI GÜNDEMDE: YÜZDE 45 ARTIŞ BEKLENİYOR
Ekonomideki zorluklara rağmen, Temmuz ayında emeklilere yapılacak zam konusunda beklentiler yükseliyor. İddialara göre, enflasyon farkının yanı sıra refah payı da göz önünde bulundurulacak. Ankara kulislerinde, emeklilerin mağduriyet yaşamaması için yüzde 20'nin altında bir zam yapılmayacağı konuşuluyor. Bu kapsamda, emeklilere yüzde 25 enflasyon farkı ve yüzde 20 refah payı ile birlikte toplamda yüzde 45 zam yapılması planlanıyor.
Bakan Işıkhan, 17 Nisan'daki AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda kendisine yöneltilen emekli maaşı ve asgari ücret sorularını yanıtlamıştı. Işıkhan, o tarihte şu açıklamalarda bulunmuştu:
"Bildiğiniz gibi, en düşük emekli aylığı 10 bin lira. Temmuz ayında enflasyon ya da sözleşmeden kaynaklanan farklar mutlaka emekli aylıklarına yansıtılacak. Ancak, asgari ücrette herhangi bir ara zam yapmayı düşünmüyoruz."