Ramazan ayının gelmesiyle birlikte İslam dünyası hazırlıklarını tamamladı ve oruçlarını tutmaya başladı. Ancak, Türkiye'nin dört bir yanında, Ramazan ayına özgü birbirinden ilginç gelenekler de gün yüzüne çıktı.
Samsun: Sele-Sepet Geleneği
Samsun'un Bafra ilçesinde, özellikle çocuklar için özel bir anlam taşıyan "Sele-Sepet" adı verilen gelenek her yıl devam ediyor. Ramazan ayının 14'ünü 15'ine bağlayan gece düzenlenen bu şenlikte, çocuklar "Sele-Sepet" adı verilen fenerlerle evleri dolaşıp bahşiş topluyor.
Amasya: Bando Geleneği
Amasya'da, yaklaşık 157 yıl öncesine dayanan müzikle iftar açma geleneği hala devam ediyor. Kent sakinleri, belediye bandosunun çaldığı popüler parçalar eşliğinde iftar yapıp sahura kalkıyor.
Sinop: Helesa Geleneği
Sinop'a özgü olan ve "sellime çıkma" ya da diğer adıyla "helesa" olarak bilinen gelenek, Ramazan ayının 15'inden itibaren gençler tarafından gerçekleştiriliyor. Ellerinde fenerler ve mumlarla mahalleleri dolaşarak bahşiş topluyorlar.
Erzurum: İlk Orucunu Tutana Hediyeler ve 1001 Hatim Geleneği
Erzurum'da, ilk defa oruç tutan çocuklara çeşitli hediyeler verilmesi ve her yıl ramazan ayında 1001 hatim okuma geleneği sürdürülüyor.
Bursa: Hacivat ve Karagöz
Bursa'da, Ramazan eğlencelerinin gözdesi olan Karagöz ve Hacivat gösterileri iftar sonrası renkli etkinlikler olarak devam ediyor.
Bu gelenekler, Ramazan ayını daha da anlamlı kılan ve topluluklar arasında dayanışmayı artıran güzel adetler olarak her yıl tekrarlanıyor.
(HABER MERKEZİ)