Erzurum'un Coğrafi İşaretli Yöresel Ürünleri 3. Sırada!

Türkiye’deki iller arasında coğrafi işaretli ürün sayısıyla öne çıkan Erzurum, sahip olduğu 55 ürünle ülke genelinde 3. sırada yer alırken, bu listeye 3 yeni ürün daha eklendi.

Erzurum Ticaret Borsası'nın 12 Nisan 2021’de Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığı başvuru sonucunda, 1 Ekim 2024 tarihi itibarıyla “Erzurum Babaanne Pastası/Erzurum Pastası”, “Erzurum Kuru Kayısı Kaysefesi” ve “Erzurum Patates Boranisi” coğrafi işaret tescili aldı. Böylece Erzurum’un coğrafi işaretli ürün sayısı 58’e yükseldi.

Erzurum’un Coğrafi İşaretli Ürünleri

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yürütülen coğrafi işaret tescili, belirli bir bölgeden elde edilen hammaddelerle üretilen ve yerel nitelikleriyle ün kazanan ürünlerin korunmasını sağlıyor. Erzurum’un bu anlamda ün yapmış coğrafi işaretli ürünleri arasında; Erzurum Babaanne Pastası, Erzurum Kuru Kayısı Kaysefesi, Erzurum Patates Boranisi, Tortum Ekşi Pestili, Pasinler Yaprak Döner, Erzurum Çılbır, Erzurum Herle Aşı Çorbası, Erzurum Tuzlu Lokumu, Erzurum Lavaş Ekmeği, Erzurum Hurma Tatlısı, Erzurum Kavut Haşılı, Erzurum Tel Helvası, Erzurum Aşotu, Erzurum Sucuğu, Erzurum Ayran Aşı Çorbası, Erzurum Dut Çullaması, Hasankale Lavaşı, Erzurum Peynir Helvası, Oltu Cağ Kebabı, Erzurum Kadayıf Dolması, Erzurum Civil Peyniri ve daha birçok lezzet bulunuyor.

Tescil Bekleyen 16 Yeni Ürün

Erzurum’da coğrafi işaret için başvurusu yapılan ve tescil süreci devam eden 16 yeni ürün ise gastronomi şehri Erzurum’un mutfak kültürüne yeni katkılar sağlamaya hazırlanıyor. Bu ürünler arasında Erzurum Karın Kaymağı Peyniri, Hasankale Dövme Kebap, Erzurum Geven Balı, Narman Yeşil Mercimeği, Erzurum Kahvaltısı, Karayazı Balı, Bardız Kilimi, Erzurum Burması ve Hınıs Köftesi gibi yöresel tatlar ve ürünler yer alıyor.

Bu çalışmalar, Erzurum’un tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra gastronomi alanında da güçlü bir kimlik oluşturmasına katkı sağlıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri