Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan aşçı Kerem Kor, adını özel olarak bu iş için yapılmış “cağ” denen şişlerden alan bu kebabın, Erzurum kültürünün vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyledi. Hem bölgesel olarak günlük sofralarda hem de özel günlerde yaygın olarak Cağ Kebabı’nın tercih edildiğini belirten Kor, bu yemeğin aynı zamanda bir kültür oluşumu olduğunu da kaydetti.
Cağ Kebabı Malzemeleri
Cağ Kebabı'nın lezzet sırrının kullanılan malzemelerin kalitesinde ve hazırlanışındaki özenli süreçte saklı olduğunu belirten Kor, “Bu özel kebabın malzemeleri; 1 bütün kuzu budu, 1,5 kilo soğan, inceltilmiş kaya tuzu ve karabiberdir” dedi.
Cağ Kebabı'nın Hazırlanışı
Cağ Kebabı yapımının ilk aşamasının kuzu budunun kemiklerinden sıyrılarak boydan kesilmesi olduğunu ifade eden Kor, “Bu işlem, etin doğru şekilde yapılmasını ve eşit şekilde pişmesini sağlar. Et, tuzlanarak dinlenmeye bırakılır. Bu süreçte etin lezzetini arttırmak ve yumuşatmak önemlidir. Ayrı bir yerde, soğanlar ince ince doğranır. Karabiber ve tuzla yoğurularak bir harç hazırlanır.
Etler bu soğanlı harçla terbiye edilir ve en az bir saat bekletilir. Bu terbiye, ete ekstra lezzet katar. Terbiye işleminin ardından etler, cağ adı verilen özel şişlere dizilir. Etler, kömür sıcaklığının karşı karşıya kalmasını sağlayacak şekilde değişir. Kömür türü, kendine özgü bir aroma verir ve etin dışının çıtır, içinin ise yumuşak kalmasını sağlar. Pişen kebaplar, cağlarla veya şişten bıçak yardımı ile çıkarılır. Yanında kuru soğan, domates, biber gibi mevsim sebzeleriyle birlikte sunuluyor. Lavaş ise Cağ Kebabı'nın olmazsa olmazıdır” diye konuştu.
Cağ Kebabı'nın Tadına Varma Zamanı
Cağ Kebabı’nın özellikle Erzurum'un soğuk havasında sıcak kömür sıcaklığının yanında büyük bir keyifle tüketildiğini vurgulayan Kor, “Etin kömür ateşinde yavaş yavaş pişmesi, ona benzersiz bir lezzet ve aroma katar. Bu benzersiz tat, Erzurum'un yerel mutfağının ve kültürel mirasının bir parçası olarak, bölgeye özgü bir gastronomi deneyimi sunmaktadır.
Cağ Kebabı, Erzurum'un yalnızca bir yemeği değil, aynı zamanda bölgenin gurur duyduğu bir yemektir. Her lokmasında Erzurum'un tarihinde, kültürü ve emeğini taşıyan bu kebap, kente gelen herkesin mutlaka tatması gereken bir lezzettir. Cağ Kebabı, hem yerel halkın hem de misafirlerin vazgeçilmez tercihi olarak, Erzurum'un mutfak kültürünün bir elçisi olarak yerini alıyor” şeklinde konuştu.