Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan tarihçiler, Kurşunlu Medresesi’nin Şeyhülislam Feyzullah Efendi'nin Erzurum'a kazandırdığı en önemli eserlerden biri olduğunu belirterek, “Feyziye Medresesi olarak da bilinen bu yapı, Kurşunlu Camisi ile birlikte bir külliyeden oluşmaktadır. Medrese, Osmanlı mimarisinin zarif ve sade çizgilerini yansıtan bir yapı olarak inşa edilmiştir. Düzgün kesme taştan yapılan medrese, dönem sanatkarlarının temizliği ve estetik anlayışını gözler önüne seriyor” dediler.
Kurşunlu Medresesi'nin mimari yapısının Osmanlı medrese mimarisinin klasik özelliklerini yansıttığını belirten tarihçiler, “Medresenin çürümeye ulaşan üç hücresi bulunmaktadır. Güneydoğu köşesindeki üç hücre, sonraki yıllarda yapılan onarımlarda eklendi.
Doğu duvarına paralel olarak uzanan sekiz hücre, beşik tonozlarla örtülüdür ve her bir hücre, batı yönüne açılan bir veya iki pencere ile aydınlatılmaktadır. Bu ülkelerde, ders çalışmaları ve barındığı odalar olarak kullanıldı. Kurşunlu Medresesi, zaman içerisinde yıpranmış ve bazı bölümleri hasar görmüştür.
Ancak 2006 yılında kapsamlı bir onarım çalışmasıyla medrese aslına uygun bir şekilde onarılmıştır. Bu onarım, medresenin tarihi gücünü onu koruyarak genişlemelerini sağlamış ve yeniden kültürel oluşumun önemli bir parçası haline gelmiştir” ifadelerini kullandılar.
Kurşunlu Medresesi’nin Erzurum'un zengin kültürel ve tarihi üretiminde özel bir yere sahip olduğunu dile getiren tarihçiler, “Hem bir eğitim kurumu olarak Osmanlı döneminde önemli bir rol oynamış hem de günümüzde tarihi ve turistik bir değer olarak varlığını sürdürmektedir.
Medrese, Erzurum'u ziyaret edenler için şehrin Osmanlı dönemi mimarisi ve eğitim kültürünün ayrılması adına görülmesi gereken önemli bir mekandır. Kurşunlu Medresesi, yalnızca bir eğitim kurumunun ötesinde, Erzurum'un her yerinde ışık tutan bir yapıya sahiptir. Bu eşsiz yapı, Erzurum'un geçmişini ve Osmanlı'nın kültürel mirasının anlaşılması açısından önemli bir anahtardır” şeklinde konuştular.