Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan tarihçiler, Oltu Taşı’nın yüzyıllardır Erzurum'da işlenen ve ustaların ellerinde şekil bulan değerli bir taş olduğunu belirterek, “Bu taş, özellikle tespih, ağızlık, bilezik, gerdanlık, broş, küpe ve saç tokası gibi çeşitli aksesuar ve süs eşyalarının yapımında kullanılır.
Her bir parça, ustaların büyük bir özenle işlediği, zarif ve özgün birer sanat eseridir. Oltu Taşı'nın işlenmesi esnasında gösterilen ustalık, bu ürünleri dünya çapında özel ve aranan birer hediyelik eşya haline getirmektedir” dediler.
Oltu Taşı'nın yanı sıra Erzurum'da ziyaretçilerin ilgisini çeken diğer hediyelik eşyalar arasında altın takılar, süs eşyaları ve aksesuarlar da bulunduğunu vurgulayan tarihçiler, “Erzurum'un tarihi çarşılarında dolaşırken, geleneksel motiflerle bezenmiş altın bilezikler ve kolyeler, göz alıcı süs eşyaları ve zarif aksesuarlar, ziyaretçilere sunulan çeşitlilik arasında öne çıkmaktadır. Bu ürünler, Erzurum'un zengin kültürel mirasını ve el sanatlarındaki ustalığını yansıtmaktadır” ifadelerini kullandılar.
Erzurum'u ziyaret edenlerin büyük bir kısmının Oltu Taşı'ndan yapılmış bir hediye almadan evine dönmek istemediğini de söyleyen tarihçiler, “Hem zarafeti hem de taşıdığı anlamla Oltu Taşı, sevdiklerinize hediye edebileceğiniz en güzel hatıralardan biridir.
Üstelik, bu taşın her bir parçası, Erzurum'un köklü kültürel mirasının bir parçasını evinize götürmenizi sağlar. Erzurum'a yolu düşen herkes, Oltu Taşı'nın zarif dünyasında kaybolarak, bu eşsiz hediyeliklerden birine sahip olma ayrıcalığını yaşar. Bu taş, sadece bir süs eşyası değil, aynı zamanda Erzurum'un tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtan bir semboldür” şeklinde konuştular.