Kars Kafkas Üniversitesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kars'a yaptığı tarihi ziyaretin 100. yıl dönümü ve Anadolu Zaferi'nin anısına bir sempozyum düzenledi. Üniversitenin Ahmet Arslan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın coşkuyla okunmasıyla başladı.
Sempozyumun düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Mitat Durmuş, açılış konuşmasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Milli Mücadele'nin zaferle sonuçlanmasının ardından Anadolu'yu daha yakından tanımak amacıyla 30 Ağustos 1924'te Dumlupınar'dan başlattığı "Sonbahar Gezileri"ne değindi. Durmuş, Atatürk'ün bu gezilerle ülkenin çeşitli bölgelerinde halkla buluştuğunu ve milli birlik ruhunu pekiştirdiğini vurguladı.
Bu anlamlı sempozyum, Atatürk'ün Kars ziyareti ve Anadolu'nun kurtuluş sürecine dair önemli anekdotlar ve akademik tartışmalarla devam etti. Katılımcılar, Atatürk'ün Türkiye'nin her köşesine olan sevgisi ve vatanseverliği üzerine düşüncelerini paylaştı.
Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Ömer Gök de Türk Masal Külliyatı Projesi kapsamında 81 ilden 6 bin 213 masalın sistemlerine yüklendiğini, bu masallardan 2 bin 315'inin de denetimlerden geçerek araştırmacıların hizmetine sunulduğunu belirterek, "Bugün burada Atatürk'ün Kars'ı ziyareti nedeniyle yazılan ve başkanlığımız tarafından yayımlanan 'Anadolu Zaferi Yahut Panik' adlı piyes de ilk defa burada görücüye çıkacak." ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Kafkas halk oyunları ekibi "Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa" adlı folklor gösterisini sundu.
Ardahan Üniversitesi kurucu rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz'ın başkanlığında gerçekleştirilen panelin Gazi oturumunda, Prof. Dr. Nebahat Aslan "Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın Kars Ziyareti 4-6 Ekim 1924", Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kafkasya Politikası", Prof. Dr. Ramazan Korkmaz "Sanatın Ontolojik İşlevi" konulu sunumlarını gerçekleştirdi.
Sempozyum yarın da bazı oturumlarla devam edecek.