Gelin kuşağı geleneğinin neden 3 kez bağlandığını merak edenler için bu gelenek Türk örf ve adetlerinin önemli bir parçasıdır. Düğünlerde gelinlerin gelinliklerine kuşak takılması ve özellikle kırmızı kuşak takılmasının ardında yatan sebepleri sizler için derledik.
Gelin Kuşağı Geleneği: Neden 3 Kez Bağlanır?
Gelin kuşağının neden 3 kez bağlandığı araştırılırken öncelikle bu kuşağın ne anlama geldiği araştırılmalıdır. Bu geleneğin yer aldığı bölgelerde, geline kırmızı kuşaklar neden diye merak edilir. Gelinin babası ya da ağabeyi tarafından oluşturulan bu kuşak, temizliğin simgesidir. Bugün de birçok bölgede bu adet devam ettirilir. Gelin kuşağının nasıl yapıldığının cevabı yazımızın devamında.
Gelin Kuşağı Neden 3 Kez Bağlanır?
Gelinlerin beline takılan kırmızı kuşaklar, neredeyse tüm düğünlerde karşınıza çıkar. Genel anlamda kırmızı renkli olan bu kuşakların, farklı bölgelerdeki yeşil renkli olduğunu görebilirsiniz. Türk adetleri ve uygulamalarında özel bir yere sahip olan kuşak bağlama süreci son derece duygusal bir anlam taşır. Bu kuşaklar, gelinin evinden çıkarılırken takılır ve genellikle gelinin abisi ya da babası tarafından bağlanır. Kuşak bağlanırken salavatlar ve çeşitli dualar yapılır. Kuşağın 3 kez bağlanmasının sebebi ise 3 rakamının dinimizde ifade ettiği kutsal anlam ve gelinin ailesine olan bağlılığını vurgulamaktır.
Gelin kuşağının bir diğer anlamı "gayret kuşağı"dır. Bu adla anılmasının sebebi, gelinin gayretli ve kudretli olması, ailesine sonuna bakar bağlı olması içindir. Kuşak aynı zamanda gelinin güçlü olmasının da sembolüdür. Gelin kuşağının 3 kez bağlanmasının bir nedeni de gelinin evine bolluk-bereket ile gitmesini sağlamaktır.
Düğünde Geline Kırmızı Kuşak Neden Bağlanır?
Düğünde geline başlangıçta kırmızı kuşaklar, beyaz gelinliğe farklı bir hava katar. Ayrıca, ifade edilen anlamlar nedeniyle de kırmızı kuşağın gösterdiğine bakabilirsiniz. Bazı yörelerde kırmızı gelin kuşağı yerine yeşil renkli kuşağın tercih edildiğini görebilirsiniz. Bölgenin bazı bölgelerinde kırmızı kuşaklar gelinin babası tarafından giyilirken yeşil kuşaklar da gelinin abisi ya da amcası tarafından bağlanır. Yani gelinde iki adet kuşak yer alır. Bu iki renk dışında da gelin kuşaklarının görüldüğünü görebilirsiniz. Bu tercih edilen renkler romantizmi, asaleti ve aynı kişi ile ikinci kez evlenmeyi ifade eder.
Gelin kuşağı, gelinin beline iki kez normal dolandıktan sonra üçüncü turda bağlanır. Kuşağın 3 tur dolanmasının nedeni bazı bölgelerde gelinin bekaretini temsil ettiği inanışıdır. Çoğu bölgedeki gelinliğin üzerinde 3 tur kuşağın daha gösterişli varlığından kaynaklanmaktadır. Geçmişteki gelin kuşağı geleneği, gelecek nesillere aktarılmaya devam edecek gibi görünmektedir.