Iğdır Tuz Mağarası'nda "Ağrı Dağı Solunum Zirvesi-2" Gerçekleştirildi

Türk Toraks Derneği Kuzeydoğu Anadolu Şubesi, Ekim ayındaki bilimsel toplantısını Iğdır’daki Tuz Mağarası’nda gerçekleştirdi. Toplantıda, özellikle KOAH ve astım tedavileri üzerine yapılan güncel araştırmalar ele alındı.

Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde yer alan ve tuz çıkarma işlemleri sırasında ortaya çıkan, adeta bir örümcek ağı gibi dallanıp budaklanan bu mağaralar, yapılan altyapı, aydınlatma, çevre düzenlemesi ve sosyal alan projeleriyle bir cazibe merkezi haline getirilmişti. Halkın yoğun ilgi gösterdiği Tuz Mağarası’nda, Türk Toraks Derneği, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ve Iğdır Üniversitesi işbirliğiyle "Ağrı Dağı Solunum Zirvesi-2" düzenlendi.

Sempozyumun başkanlığını, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akgün üstlendi. Oturum başkanlıklarını ise Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oya İtil ve Atatürk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Leyla Sağlam yaptı. Zirvede, Türk Toraks Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdan Köktürk, "İrtifa ve KOAH" konusunu ele alırken; Acıbadem Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, "İrtifa ve Uyku" üzerine bir sunum yaptı. Celal Bayar Üniversitesi'nden Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, "Astım Tanı ve Tedavisinde Güncel Gelişmeler" üzerine bilgi verdi. Iğdır Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Tekin Sancar, Tuz Mağaralarının KOAH üzerindeki etkilerini anlattı. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Funda Ekimci ise "Yüksek İrtifanın İnsan Sağlığına Etkisi" üzerine sunum yaptı.

Sempozyuma, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdülhalik Karabulut, Dünya Astım Kurulu (GINA) Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, çeşitli akademisyenler ve konuya ilgi duyan katılımcılar da yer aldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri