Iğdır Yöresinin Geleneksel Manileri: “Kızın Başdı Ağ Olsun”

Iğdır halkı tarafından kuşaktan kuşağa aktarılan maniler, bölgesel kültürel değerler ve gelenekleri yansıtmaya devam ederken, bu bölgeye ait geleneksel bir mani olan “Kızın Başdı Ağ Olsun” manisi de önemli bir örnek teşkil ediyor.

Iğdır halkı tarafından kuşaktan kuşağa aktarılan maniler, bölgesel kültürel değerler ve gelenekleri yansıtmaya devam ederken, bu bölgeye ait geleneksel bir mani olan “Kızın Başdı Ağ Olsun” manisi de önemli bir örnek teşkil ediyor.

Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan Araştırmacı Cenap Elem, “Kızın Başdı Ağ Olsun” adlı maninin Iğdır yöresinin düğün ve kutlama törenlerinde sıkça karşılaşılan bir halk şarkısı olduğunu belirterek, “Kızın başlasın, Tohumları sağ olsun, Gelinin getdiği yollar, Yansın çilçırak olsun.” Bu ilk dörtlükte, gelinin başındaki liderliğin ve toprakların bereketli olması temenni edilir. “Yansın çilçırak olsun” ifadesi, gelinin getirdiği yollarda bereket ve güzelliğin olması dileğini içerir” dedi.

İkinci dörtlükte düğün atmosferinin tasvir edildiğini söyleyen Elem, “Bulağın başı ile, dibinin daşı ile ifadeleri, düğünün içerdiği doğal unsurlara ulaşılabilir. “Gelin taşta ayrılıyor, sağdıç solducu ile” ifadesi, gelinin düğün sırasında taşlarda yürüyüşünü ve davetlilerin katıldığı sağdıç ve solducu ile birlikte olduğuna işaret eder. Son dörtlük ise gelinin düğünlerdeki rolü vurgulanıyor. Gelinin tüm hazırlıkları yapılarak düğün alanında yer alması ve eğlenceye katkıda bulunulması sağlanır. “Tellerinin düz gelin” ifadesi, gelinin güzelliğini ve düzenini simgelerken, “düş ortaya çıkan süz gelin” kısmı ise gelinin töreninin geneli olarak yer aldığını ifade eder” diye konuştu.

Bu maninin Iğdır'ın geleneksel düğünlerinde önemli bir yer tuttuğunu ve kültürel mirası yaşattığını vurgulayan Elem, “Manilerin sözleri, bölgedeki sosyal yapı ve standartların bir olmalarıdır. Ayrıca maninin melodik yapısı ve sözleri, düğünlerdeki coşku ve eğlenceyi arttırır, toplumsal birlikteliği birleştirir. Sonuç olarak “Kızın Başdı Ağ Olsun” manisi, Iğdır yöresinin zengin kültürel mirasını ve geleneklerini yaşatan önemli bir halk şarkısıdır. Gelin ve düğün törenleri çevresinde şekillenen bu mani, halkın kültürel değerlerini yansıtırken, aynı zamanda bölgenin sosyal yaşamına da ışık tutuyor” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri