Iğdır'ın Geleneksel Müziğinde Tütek: Doğallığın ve İnceliğin Sesi

Iğdır yöresine ait tütek, üflemeliler grubunun Azerbaycan ve Kafkasya müziğinde en çok rastlanan enstrümanlarından biri olarak günümüzde de önemini koruyor.

Iğdır yöresine ait tütek, üflemeliler grubunun Azerbaycan ve Kafkasya müziğinde en çok rastlanan enstrümanlarından biri olarak günümüzde de önemini koruyor.

Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan tarihçiler, doğal göl kamışından yapılan tüteklerin, çürüme sürecine girmiş kamışlardan yapılınca makbul sayıldığını belirttiler. Bunun yanı sıra, erik ve yaban elması ağaçlarından da üretilebildiğine değinen tarihçiler, “Genelde solo performanslarda kullanılan bu enstrüman, tiz seslere göre düzenlendiği için ince ve berrak bir tınıya sahiptir. Tütek, garmon gibi el tezgahlarında büyük özen gösterilerek yapılır. Doğallığı korunarak üretilen bu enstrüman, zamanla ağızlık kısmında bozulmalar meydana geldiğinden bu bölgeye metal ağızlıklar yerleştirilmektedir. Bayatılar’ın icrasında sıkça kullanılan tütek, ayrıca ferdi yetenek gerektiren oyunlarda da Iğdır’da en çok tercih edilen enstrümanlardan biridir. Tütek, Iğdır'ın müzik kültüründe önemli bir yere sahip olup, yerel sanatçıların ve halkın müziğe olan tutkusunu yansıtır” dediler.

Doğal malzemelerden yapılması ve titizlikle işlenmesinin, tüteği hem görsel hem de işitsel olarak cazip kıldığını vurgulayan tarihçiler, “Yöresel müziğin vazgeçilmez bir parçası olan tütek, gelecekte de geleneksel müziğin yaşatılmasında önemli bir rol oynamaya devam edecektir” şeklinde konuştular.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Bölge Haberleri