Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan tarihçi Özgür Aslan, bu tarihi mezar taşlarının Karakoyunlu kültüründe yiğit ve kahraman olarak kabul edilen kişiler ile genç yaşta hayatını kaybeden gençlerin mezarlarına dikildiğini söyledi.
Orta Asya Türk Kültürü'nden gelen bu geleneğin, Karakoyunluların konar-göçer hayat tarzı ve ekonomik yapısının hayvancılığa dayandığı gerçeğiyle de örtüştüğünü kaydeden Özgür Aslan, “Karakoyunlu Koçbaşlı mezar taşları, Iğdır şehir merkezinin 15 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Karakoyunlu İlçesi'nde "Karakoyunlu Açık Hava Müzesi"nde ziyaretçilere sunulmaktadır. Bu özel müze, bölgenin tarihî ve kültürel mirasını canlı tutmakta ve ziyaretçilere geçmişe dair derin bir yolculuk vaat etmektedir” dedi.
Iğdır'da bulunan koçbaşlı mezar taşlarının Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 1991 yılında koruma altına alındığını vurgulayan Özgür Aslan, “Bu koruma önlemleri, bölgenin kültürel dokusunun gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktadır.
Mezar taşlarının en yoğun bulunduğu köyler arasında Aşağıerhacı, Bayraktutan, Çakırtaş, Küllük ve Yaycı köyleri ön plana çıkmaktadır. Karakoyunlu Koçbaşlı Açık Hava Müzesi, bölgenin turizm potansiyelini artıran önemli bir cazibe merkezidir. Ziyaretçiler, bu müzede sergilenen tarihi mezar taşları sayesinde Karakoyunlu kültürünü yakından tanıma fırsatı bulmaktadır.
Ayrıca müzenin bulunduğu Karakoyunlu İlçesi ve çevresi, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerini cezp etmektedir” diye konuştu.