Çin'in Wuhan kentindeki vakaların incelendiği bilimsel çalışma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, "Yeni koronavirüs ile ilgili yapılan son araştırmaya göre hastalık beraberinde ölümcül sonuçlar doğurabilecek farklı rahatsızlıkları da getiriyor ve virüs en çok yaşlı erkekleri etkiliyor" dedi.
Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde 12 Aralık 2019'da ortaya çıkan ve tüm dünyayı alarma geçiren yeni korona virüsünden onlarca kişi öldü. Diğer korona virüslerden farklı olduğu tespit edilen ve tedavi ile ilgili araştırmaların sürdüğü virüsün binlerce kişiye bulaştığı açıklandı.
Öte yandan, 2019-nCoV ile ilgili son olarak Çinli bilim insanlarınca virüsün epidemiyolojik ve klinik özelliklerini netleştirmeyi amaçlayan yeni bir araştırmanın sonuçları yayınlandı. Yeni korona virüsünün beraberinde birçok farklı ve ciddi rahatsızlığı da getirdiği ve yaşlı erkekleri etkileme olasılığının daha yüksek olduğu anlaşıldı.
Araştırma kapsamında, 1-20 Ocak 2020 tarihleri arasında Wuhan Jinyintan Hastanesinde 2019-nCoV nedeniyle tedavi altına alınan 99 vaka incelendi. Bulgulara göre, 2019-nCoV bulaşan 99 hastanın 49'unun Huanan deniz ürünleri pazarına gittiği tespit edildi. Hastaların ortalama yaşının 55.5 olduğu; 67'sinin erkek, 32'sinin ise kadın olduğu görüldü. Hastaların 50'sinin (yüzde 51) kardiyovasküler sistem, serebrovasküler sistem, sinir sistemi, endokrin, sindirim sitemi ile ilgili kronik hastalıkları ya da kanseri olduğu belirlendi.
BELİRTİLERİ NELER?
Klinik bulgular arasında 99 hastanın 82'sinde ateş, 81'inde öksürük, 31'inde nefes darlığı, 11'inde kas ağrısı, 9'unda sersemlik, 8'inde baş ağrısı, 5'inde boğaz ağrısı, 4'ünde rinore, 2'sinde göğüs ağrısı, 2'sinde ishal ve 1'inde baş dönmesi ve kusma yer aldı. Bunun yanı sıra 74 hastada iki taraflı zatürre, 1'inde pnömatoraksa rastlandı. Organ fonksiyon bozukluğu gelişen hastaların 17'sinde ARDS denilen akut tablo; 8'inde akut solunum yetmezliği, 3'ünde akut böbrek yetmezliği, 4'ünde septik şok ve 1'inde ventilatör ilişkili zatürre tespit edildi.
Araştırma hakkında bilgilendirmede bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, "Korona virüsler insanlara ve birçok hayvan türüne bulaşabilen RNA virüsleridir. İnsanlarda soğuk algınlığından zatürreye kadar çok çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilirler. 2019-nCoV olarak adlandırılan yeni korona virüsü ile ilgili henüz yeterli seviyede araştırma bulunmuyor; ancak her yeni araştırmanın sonucu hem virüsü anlamamız hem de tedaviye ulaşma noktasında önem taşıyor. Son yapılan araştırmanın sonuçlarını da incelediğimizde, 2019-nCoV enfeksiyonunun kümelenme başlangıçlı geliştiğini bize gösteriyor. Ayrıca virüsün komorbiditesi olan yaşlı erkekleri etkileme olasılığının daha yüksek olduğu ve akut solunum sıkıntısı sendromu gibi ölümcül sonuçlar doğurabilecek solunum yolu hastalıklarına neden olabildiği de görüldü. Daha önce yapılan araştırmalardan da yeni korona virüsünün çok hızlı gelişim gösterdiğini ve ağır bir akciğer enfeksiyonuna dönüştüğünü biliyoruz" dedi.
2019-nCoV'a karşı henüz tedavinin üretilmediğini ve aşının da olmadığını hatırlatan Dr. Işık, hastalıktan korunmak için alınacak basit önlemleri ise şöyle sıraladı:
"Kalabalık ortamlardan kaçınmak veya kalabalık ortamlarda özel maske kullanmak, iyi beslenmek, düzgün ve iyi uyku almak, kişisel hijyene önem vermek ve yaşam alanlarının düzenli havalandırılması gibi önlemler bu tip hastalıklardan korunmada etkilidir."
Kaynak: İHA