Mekruh nedir, mekruh vakitleri nelerdir?

Mekruh, İslam hukukunda "istememe, hoşlanmama" anlamına gelir. Peki, mekruh nedir, ne demek? Mekruh vakitleri nelerdir ve hangi vakitlerde nafile namaz kılınmaz?

Mekruh, İslam hukukunda "istememe, hoşlanmama" anlamına gelir. İbadetlerde mekruh olan bir davranış, yapılmasa daha iyi olunan ama yasaklanmamış bir durumu ifade eder. Yani, mekruh olan bir eylem yapılabilir ancak terk edilmesi daha faziletli kabul edilir.

Mekruh Vakitleri Nelerdir?

İslam'da belirli vakitlerde ibadetlerin yapılması daha faziletli kabul edilirken, bazı vakitlerde ise ibadetlerin yapılması mekruh görülür. Bunlar genellikle şu durumları içerir:

  1. Güneşin Batışından Sonra: Güneşin batışından sonra kılınan namazlar mekruh kabul edilir. İkindi namazından sonra güneşin batışıyla başlayan bu süreç, akşam namazı vaktinin girişini işaret eder.

  2. Güneşin Doğuşundan Önce: Sabah namazı vaktinin girişinden önceki zaman dilimi, güneşin doğuşuyla başlar ve bu süreçte nafile namaz kılmak mekruh görülür.

  3. Öğle ve İkindi Vakitleri Arası: Öğle ve ikindi namazları arasındaki zaman dilimi, öğle namazından sonra güneşin tepe noktasına gelene kadar devam eder. Bu süre içerisinde nafile namaz kılmak mekruh olabilir.

Nafile Namazlar Hangi Vakitlerde Kılınmaz?

Mekruh vakitlerde kılınan nafile namazlar, ibadetlerin değerini azaltabilir. Bu nedenle, müslümanlar nafile namazlarını tercihen farz namazlarından önce veya sonra kılmaya özen göstermelidirler. Ancak eğer nafile namazı kılmak mekruh vakitlerde zorunlu hale gelirse, bu durumda kılınabilir.

Müslümanlar, ibadetlerini daha faziletli kılma amacıyla mekruh vakitlerde nafile namaz kılmaktan kaçınmalı ve farz namazlarını daha öncelikli tutmalıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri