Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Kaya, Ağrı’nın Diyadin İlçesi’nde bulunan Murat Kanyonlarının mutlaka turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.
Karaköse Haber’e açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Faruk Kaya, Murat Kanyonunun özelliklerini anlatarak turizm açısından önemine dikkat çekti. Kanyonun yapısı ve konumuna vurgu yapan Kaya “Modernleşme ile birlikte yeni yaşam şekilleri, çevre sorunları, iş hayatı, stres, trafik gibi sorunlar ile karşı karşıya kalan insanlar, yaşadıkları şehirlerden uzaklaşarak yakın çevrelerindeki ya da bölgelerindeki rekreatif alanlara yönelmektedir. Turizm talebi ve tüketim kalıplarında yaşanan değişimler, insanların doğal güzellikler ve bozulmamış çevreye olan ilgisini her geçen gün arttırmıştır.
Doğal alanlarda gerçekleştirilen turizm faaliyetleri için değerlendirilmesi gereken alanlar arasında kanyonlarda yer almaktadır. Kanyon; derin, dar vadiler veya suyun da şekillendirmiş olduğu dik yamaçlı uçurumlar şeklindeki coğrafi oluşumlardır. Murat Kanyonu Diyadin lavı olarak nitelendirilen bazalt akıntısı Davutlar Köyü-Diyadin istikametinde akmış ve Omuzbaşı Köyü’nün kuzeyine kadar olan vadi kesimini doldurmuştur. Daha sonra ise üzerinde kurulan Kezo Dere ve Murat Nehri bu formasyon içine yerleşerek kanyon vadileri meydana getirmiştir. Murat Nehri, Göğebakan Köyü ile Omuzbaşı Köyü arasında Diyadin Kanyonu olarak isimlendirebileceğimiz 100-150 m genişliğindeki vadide büklümler yaparak akmaktadır. Akarsu burada bazaltlar içine 40-50 m kadar gömülmüştür” dedi.
BİR DOĞA HARİKASI
Diyadin İlçesi’nde bulunan Murat Kanyonunun Murat Nehrinin kaynağından başlayarak Taşlıçay’a kadar devam ettiğini belirten Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Kaya “ Murat Kanyonu, Murat Nehri’nin kaynağından başlayarak Taşlıçay İlçesi’ne kadar devam eder. Yamaçlardaki farklı aşınma sonucu basamaklı bir biçimde oluşan kanyon tam anlamıyla bir doğa harikasıdır. Murat Nehri’ni her iki yönde kuşatma altına alan kanyonun yamaçları oldukça dik ve derindir. Yamaçların yüksekliği yer yer 50-60 m’ye kadar çıkmaktadır. Bununla birlikte, çeşitli ve zengin bitki örtüsünün varlığı, bu manzarayı tamamlayan bir başka unsur olarak dikkat çeker. Kanyon’un Diyadin Kaplıcaları ve Meya Mağaraları yolu güzergahında yer alması ve uygun ulaşım imkânları nedeni ile kaplıcalara gelecek ziyaretçilerin ilgisini çekebilecek niteliktedir.
Murat Kanyonu kış mevsimi hariç yılın önemli bir bölümünde (Mayıs-Ekim ayları arası) turizm ve rekreasyonel faaliyetler için elverişli iklim şartlarına sahiptir. Ziyaret devresinin nispeten uzun oluşu, sahanın turizm potansiyelini belirleyen şartlar arasındadır. Değerlendirilebilir bir turizm potansiyeline sahip olduğunu düşündüğümüz kanyonun yeterince tanınmaması en önemli sorun olarak dikkati çeker. Bu nedenle bu doğa harikası, yörede burayı bilenler ve bu kişilerin tavsiyesi üzerine gelen ziyaretçiler dışında pek gezilip, görülmemektedir. Kanyon trekking, dere içi yürüyüş, doğa sporları, kamp, piknik, balık tutma, yaban hayatı izleme, manzara seyretme, fotoğraf çekme, ip inişi, tırmanma gibi bir çok rekreatif faaliyetin gerçekleştirilmesine imkan sağlamaktadır. Ancak Murat Kanyonun turistik bir ürün olarak yeterince değerlendirilmediği ve turizmden hak ettiği payı alamadığı ise yadsınamaz bir gerçekliktir. Bu noktada başta yerel yerel yönetimler olmak üzere, tüm ilgili birimlerin bölgenin kanyon turizmi talebini artırmaya yönelik altyapı iyileştirmesi, ulaşım ve tanıtıma yönelik faaliyetler gerçekleştirmesi son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.
REKLAMLAR YAPILMALI, TURLAR DÜZENLENMELİ
Murat Kanyonunun turizme kazandırılması ve daha fazla turist gelmesi için iyi bir reklam çalışması ve turların düzenlenmesini isteyen Prof. Dr. Faruk Kaya “Murat Kanyonu bazı turizm aktivitesine sahip yerleşme merkezlerine günübirlik ulaşım mesafesindedir. Doğubayazıt’ı her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir. Ağrı Dağı, İshak Paşa Sarayı gibi merkezler ilde başlıca ziyaret edilen yerlerdir. Ağrı İl Turizm Müdürlüğü ve Diyadin Kaymakamlığı’nın girişimleri ile (yazılı ve görsel yayın kuruluşlarından yararlanmak, kanyonu tanıtan broşürler hazırlamak gibi), Doğubayazıt’a özellikle turlar ile gelen turistler, günübirlik kanyona yönlendirilebilir. Benzer bir uygulama bir başka turizm merkezi olan Van için de düşünülebilir. Murat Kanyonu’nun tanıtılmasına yönelik rasyonel çözümlerin sergilenmesi, hem yörenin turizm aktivitelerinin çeşitlenmesini sağlayacak hem de yöre halkına ekonomik bir katkıda bulunacaktır” şeklinde konuştu.