Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan aşçı Kerem Kor, Çorti’nin uzun yıllardır bölgede bulunan kış hazırlıklarının bir parçası olduğunu söyleyerek, bu özel yemeğin kış aylarında taze sebzelerin devam ettiği dönemlerde vitamin ve lezzet kaynağı olarak ön plana çıktığını belirtti.
Çorti'nin Hazırlanışı
Çorti yapımının özen ve sabır gerektirdiğini vurgulayan Kerem Kor, “Öncelikle lahana ufak ufak doğranır. Doğranan lahana, ince kıyılmış maydanoz, reyhan, soğan ve çeşitli baharatlarla harmanlanır. Bu karışım, geleneksel olarak tüplere doldurulur. Ekşi bir tat elde etmek için tüpün içine bir miktar nohut ve hamur takviyesi yapılır. Hazırlanan karışım, ekşi mayalanma süreci tamamlandıktan sonra kış boyunca tüketilmek üzere saklanır. Bu süreç, Çorti'ye özgü olan lezzetin yayılmasını sağlar” dedi.
Çorti'nin Tüketim Şekilleri
Çorti’nin kuru yemeklerin yanında turşusunun tüketilebileceği gibi, çeşitli şekillerde pişirilerek de yenilebildiğini söyleyen Kor, “Dövme ya da kemikli et ile birlikte pişirilmesi, Çorti'ye farklı bir boyut kazandırır. Özellikle kemikli etle pişirildiğinde, Çorti'nin zengin aroması etin lezzetiyle birleşir ve ortaya nefis bir yemek çıkar” ifadelerini kullandı.
Çorti'nin Sağlık Faydaları
Çorti’nin, sadece bir yemek değil, aynı zamanda Muş'un kültürel mirasının bir parçası olduğunu belirten Kor, “Bu geleneksel tarif, nesilden nesile aktarılarak Çorti’nin Muş mutfağının yaşayan bir parçası haline getirdi. Lahananın sağladığı faydayla zenginleştirilmiş Çorti, probiyotik özellikleri sayesinde sindirim sistemi sağlığına katkı sağlar. Ekşi mayalanma süreci, çıkış florasını koruyan Çorti hem lezzetli hem de sağlıklı bir seçenek olarak kış aylarında sıklıkla tercih edilir” şeklinde konuştu.