Nanenin faydaları nelerdir? Nane neye iyi gelir?

Nane, yüzyıllardır baharat ve şifalı amacı ile kullanılan hoş kokulu faydalı otsu bir bitkidir. İşte, "Nanenin faydaları nelerdir? Neye iyi gelir?" sorularının cevapları…

Nane, yüzyıllardır baharat ve şifalı amacı ile kullanılan hoş kokulu faydalı otsu bir bitkidir. İşte, "Nanenin faydaları nelerdir? Neye iyi gelir?" sorularının cevapları…

Nane, yüzyıllardır baharat ve şifalı amacı ile kullanılan hoş kokulu faydalı otsu bir bitkidir. Keskin ve ferahlatıcı kokusu ile bilinen nanenin yaprakları sapsız çiçekleri beyaz ya da erguvan rengindedir. Peki, Nanenin faydaları nelerdir? Neye iyi gelir?

Sağlık ve kozmetik amacıyla geniş bir kullanım alanına sahip olan nane ayrıca baharat olarak pek çok yemekte kullanılabilmektedir. Çayı ve yağı da oldukça şifalı olan nane, hastalıklardan korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Nane şurup halinde pek çok içecek içinde tatlandırıcı olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Nane yağ diş macunu, sakız, ilaç ve kozmetik ürünlerinde kullanılmaktadır. Başta solunum yolları hastalıkları olmak üzere, soğuk algınlığına, bronşite ve astıma gibi pek çok hastalığın tedavisinde şifalı bitki olarak kullanılan nane içerdiği esansiyel yağlar nedeniyle ağrı kesici özelliğe de sahiptir.

Nanenin sağlığa şaşırtıcı yararları bulunmaktadır. Bunlar arasında; sindirimi rahatlatmak, kilo vermeye yardımcı olmak, mide bulantısını önlemek, yorgunluk ve baş ağrısından kurtulmak sayılabilir. Nane ayrıca astım, hafıza kaybı ve cilt problemlerinin tedavisinde de kullanılır.

Nanenin tıbbi özellikleri

Nane solunum yollarını sorunlarını gidermekte çok etkilidir. Soğuk algınlığına, bronşite ve astıma iyi gelir. İçerdiği esansiyel yağlar antiseptik ve ağrı kesici özelliktedir. Balgam sökücüdür, ağız kokusunu önlemede, sindirim sisteminde biriken gazları gidermede destekleyici olarak kullanılmaktadır. İçerdiği yüksek antioksidan nedeniyle hücre hasarını önlemektedir

Nanenin bazı kullanım alanları şunlardır:

Taze veya kuru nane yapraklarını yemek: Kötü nefes ve ağzı kokusu giderir.

Uçucu nane yağlarını solumak: Beyin işlevini ve soğuk algınlığını iyileştirebilir.

Kapsüllerin gıda ile alınması: IBS (İrritabl bağırsak sendromu) ve hazımsızlık tedavisinde kullanılabilir.

Nanenin besin değeri ve içerdiği vitaminler

Nane C ve A vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca içeriğinde yüksek oranda potasyum, protein, folik asit, kalsiyum, çinko, demir ve lifler bulunur. %1-3 oranında mentol, menton, flavonoidler, fenoller, triperten ve tanen içeren uçucu yağ taşır. Kalori içermez. Salatalara ve yemeklere hoş koku katan taze nane yaprakları yemeklerin besin değerinin de artmasını sağlar.

Nanenin faydaları nelerdir? Neye iyi gelir?

- Nane çayının buharını solumak burun tıkanıklığını giderir ve sinüsleri açar

- Boğaz kuruluğuna iyi gelir

- Gaz gidericidir

- Safra taşı çözer

- Mide bulantısını alır

- Kusmayı geçirir

- Mide ekşimesini azaltır

- Sindirime yardımcı olur

- Ağız kokusunu alır

- Kas ağrılarını hafifletir

- Kronik ağrıyı azaltır

- Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar

- Alerjik öksürüğe iyi gelir

- Astıma iyi gelir

- Stresi azaltır

- C vitamini yönünden zengindir

- Antioksidan etkisi vardır

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri