Kültür-sanat dünyasında bahar esintisi
43. İstanbul Film Festivali 17 Nisan’da başlıyor!
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın düzenlediği 43. İstanbul Film Festival, 17-28 Nisan tarihlerinde sinemaseverlerle buluşacak. Dünya sinemasından usta yönetmenler Wim Wenders ve Koji Yakusho’nun konuk olacağı festivalin gösterimleri Atlas 1948, Beyoğlu Sineması, Cinewam City’s 3, Cinewam City’s 7, Kadıköy Sineması ve Sinematek olmak üzere toplam 6 salonda gerçekleşecek. 43. İstanbul Film Festivali, favorimiz olan nisan ayı etkinlikleri arasında.
Uluslararası Caz Günü’ne özel dört konser
İstanbul 30 Nisan Uluslararası Caz Günü’nde dört keyifli caz konserine ev sahipliği yapacak. Uğur Güneş’in albümü “Unstable”ın dinleyiciyle ilk kez buluşacağı Uğur Gübeş Quartet konseri Borusan Müzik Evi’nde, yaşamını Amsterdam-İstanbul ekseninde sürdüren Mert Pekduraner ve grubu Babylon’da, İngiltere’nin yeni nesil soul şarkıcılarından Cherise ise Salon İKSV’de sahne alacak. Blind sahnesine ise İngiliz modern cazının önemli gruplarından Portico Quartet dinlenebilir.
Ünlü oyunculardan “Timsah Ateşi”
The Guardian’ın “Feminist Tarantino” benzetmesi yaptığı ve 2019’da Edinburgh Tiyatro Festivali’nde beğeni toplayan “Timsah Ateşi”nin yönetmenliğini Mehmet Ergen üstlenirken başrollerini ünlü oyuncular Funda Eryiğit, Hazar Ergüçlü ve Hidayet Erdinç paylaşıyor. Oyun 16 Nisan Salı akşamı Zorlu PSM’de, 17 Nisan Çarşamba akşamı ise Caddebostan Kültür Merkezi’nde görülebilir.
Sabancı Üniversitesi’nde “Sakura Festivali”
Sabancı Üniversitesi, 2 Nisan’da doğanın yeniden doğuşunu simgeleyen kiraz çiçekleriyle yılın ilk büyük açık hava etkinliğine ev sahipliği yapıyor. Türkiye-Japonya ilişkilerinin 100. Yılını kutlayan Sakura Festivali’nde geleneksel Japon müziğinin başarılı temsilcilerindenKufuki ve Yogetsu Akasaka’nın yanı sıra Cem Adrian sahne alacak. Ayrıca origami, ikebana, şadoo, sushi ve koku atölyeleri, Kendo gösterisi ve Geleneksel Çay Seremonisi etkinlikleri düzenlenecek.
“Tanıdık Yüzler” Barın Han’da
Remzi Yılmaz’ın dördüncü kişisel sergisi Tanıdık Yüzler, 2 Nisan 2024 Salı günü, Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde saat 17.00’de Barın Han’da ziyarete açılıyor. Günlük hayatın metaforik temalarından ve popüler imajlardan ilhamla, masalsı bir anlatım benimseyen “Tanıdık Yüzler”, görülmeye değer nisan ayı etkinlikleri arasında.
Oyunlar, sergiler, festivaller…
Şahika Tekand’dan “10 Adımda Unutmak”
Kendi yazıp yönettiği oyunla izleyiciyi deneysel bir performansa davet eden Şahika Tekand, günümüzün pasif ve konformist insan türünü trajikomik bir dille mercek altına alıyor. Dikkat çekici nisan ayı etkinlikleri arasındaki 10 Adımda Unutmak, 28-29 Nisan’da DasDas’da izlenebilir.
Bir baba-oğul hesaplaşması: Eksik
Aksel Bonfil’in yazıp yönettiği oyunda Levent Can, Hande Doğandemir ve Erdem Kaynarca rol alıyor. Acının ortasında var olan komik anları ve bağlarımızı fark etmeye, eksikleri hesap edebilmeye vurgu yapan 80 dakikalık oyun Atlas 1948’de görülebilir. 4 Nisan’daki gösterimde Dünya Tiyatro Günü’ne özel 1 bilet alana 1 biletin bedava olduğunu ayrıca not edelim.
“Kırık Ufuk” Galerist’te
Ayça Telgeren’in Galerist’te gerçekleşen beşinci kişisel sergisi Kırık Ufuk, sanatçının işleri ve bedeniyle seneler içerisinde galeri mekânıyla kurduğu ilişkinin izlerini taşıyor. Odaklanmadan, dağınık olanı kabul ederek bakılmayan yerlere bakıyor, gözün yargılayıcı ve rasyonel tünelinden çıkıp adeta binanın içine işleriyle dokunuyor. “Kırık Ufuk”, 27 Nisan’a kadar Galerist’te görülebilir.
Ankara’ya bahar geliyor: 38. Ankara Müzik Festivali
Başkent Ankara, 4-30 Nisan tarihlerinde 12 ülkeden 300’ü aşkın sanatçıyı ağırlayacak. Japonya, Almanya, Çekya, Hırvatistan, Rusya, Macaristan, Gürcistan, Norveç, Azerbaycan, Fransa ve İtalya‘dan senfonik konser, modern bale, oda müziği ve caz kategorilerinde klasik müzik, barok müzik, dans ve caz alanlarından seçkin örneklerin sergileneceği festival, kaçırılmayacak nisan ayı etkinlikleri arasında.