Hastane tarafından yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Asil, obezitenin, damar sağlığı üzerinde ciddi zararlar oluşturduğunu ifade etti. Obezitenin, damar sertliği (ateroskleroz) gibi sorunlara yol açarak beyin kan akışını bozduğunu belirten Asil, "Şah damarı ve beyin damarlarındaki tıkanıklıklar inme riskini artırır. Bu durum ani ve yıkıcı bir şekilde beyin işlevlerini bozabilir" dedi.
Yaşlanmayla birlikte beyin hacminde doğal bir azalma olduğunu belirten Asil, obezitenin bu süreci hızlandırdığına dikkat çekti. "2010 yılında Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırma, vücut kitle indeksi (BMI) ile toplam beyin hacminin ters orantılı olduğunu ortaya koymuştur. Yani, vücut yağı fazla olan bireylerde beyin hacmi daha düşük bulunmuştur" diyen Asil, obezitenin beyin yaşını 10 yıl kadar artırabileceğini ifade etti.
Obezitenin, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklarla bağlantısını değerlendiren Asil, şu bilgileri paylaştı:
"Obez kişilerde beyin kan akışının bozulması ve nöroinflamasyon adı verilen yangı reaksiyonlarının artması, bu hastalıkların görülme riskini artırır. Yapılan araştırmalar, orta yaşlarda vücut yağ oranının artmasının, Alzheimer hastalığına neden olan amiloid proteinin beyinde birikmesine yol açtığını göstermektedir. Bu nedenle, özellikle orta yaşlarda aşırı kilolu olmak Alzheimer için ciddi bir risk faktörüdür."
Prof. Dr. Asil, obezitenin uzun vadede ciddi sağlık riskleri doğurduğunu vurgulayarak, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekti. Beyin sağlığını korumak ve nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltmak için yaşam tarzı değişikliklerinin hayati olduğunu belirtti.