Ulusal ve uluslararası kros yarışlarında onlarca madayla kazanan Günen, Portekiz'in Aveiro şehrinde 10-13 Mart tarihleri arasında düzenlenen Üniversitelerarası Kros Dünya Şampiyonası'nda 10 kilometrelik kadınlar yarışında 32.14'lük dereceyle üçüncü olmayı başardı.
Iğdır'da yaşayan Kılıç ailesi, 2004 yılında İstanbul'a göç etti. 9 çocuklu ailenin en küçükleri olan Yayla, ilkokul 5'inci sınıfta öğretmeni tarafından keşfedilerek atletizm sporuna başladı. Okul bahçesinde arkadaşlarıyla ebelemece oyunu oynayan Yayla'nın hızlı koştuğunu gören öğretmeninin 'Gel kızım sen hızlı koşuyorsun seni atletizm yarışmasında deneyelim' sözüyle atletizm pistlerine çıktı. 2015 yılında Kütahya'nın Gediz ilçesinde düzenlenen dağ koşusunda birinci olarak milli takıma seçilen Yayla, katıldığı ilk Avrupa Şampiyonası'nda 4'üncü oldu. Ulusal ve uluslararası yarışlarda onlarca madalya alan Yayla, 6 yıl önce Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümünü kazandı. Burada öğrenimini sürdüren Yayla, kendisi gibi sporcu olan Vedat Günen'le hayatını birleştirdi. Aktif spor yaşantısına devam eden Yayla Günen, 10-13 Mart 2022 tarihleri arasında Portekiz'in Aveiro şehrinde düzenlenen Üniversitelerarası Kros Dünya Şampiyonası'nda 10 kilometrelik kadınlar yarışında 32.14'lük dereceyle üçüncü oldu. Başarılarına yenisini eklemek isteyen Günen, günde 30 kilometre koşuyor. 22 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Şampiyonasına hazırlanan Günen, hedefinin 2024 olimpiyat şampiyonluğu olduğunu söyledi.
‘Zirve hedefim, olimpiyat şampiyonluğu’
Asıl hedefinin 2024 yılında Fransa’da düzenlenecek olan 2024 Paris Olimpiyat Oyunlarını kazanmak olduğunu kaydeden Günen: “25 yaşındayım. 13 yıldır atletik spor ile uğraşıyorum. Altı yıldır da ağrıdayım. Aktif milli sporcuyum. Aslen Iğdırlıyım. Eşim Ağrı gençlik ve Spor il Müdürlüğünde antrenör olduğu için burada bulunuyoruz. Ayriyeten Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde antrenörlük bölümü birinci sınıf öğrencisiyim. O yüzden burada yaşıyoruz. 2004 yılında İstanbul’a taşındık. Ailem şuanda İstanbul’da. Biz 5 erkek 4 kız olmak üzere 9 kardeşiz, ben en küçükleriyim. Spora da İstanbul’da 5. Sınıfta ebelemece oynarken öğretmenim keşfetmişti. Ebelemece oynarken ilkokul öğretmenim beni çağırdı. “Gel kızım sen çok hızlı koşuyorsun. Seni bir atletizm yarışmasında deneyelim” dedi. Öylece başladık. İlk Türkiye Şampiyonası’nda ikinci oldum 5. sınıfta. Ailem her zaman bana destek oldu. Buradan da onlara çok teşekkür ediyorum iyi ki varlar. Ailede tek okuyan benim. Bundan 7 yıl önce milli takıma seçildim. Kütahya Gediz’de dağ koşusu vardı. Orada birinci oldum ve milli takıma seçildim. Yaklaşık bir ay önce Portekiz’e gittik. Burada üniversiteler arası Kros Dünya Şampiyonası’nda dünya üçüncüsü oldum. Bu yüzden çok mutluyum, gururluyum. İyi ki atletizm sporcusuyum. Çok severek yapıyorum. Şu an ki hedefim İngiltere de yapılacak olan 10 bin metre Avrupa Şampiyonasını kazanmak. Ama zirve hedefim her zaman olimpiyat şampiyonluğu. Şu anda aslında bütün çalışmalarımı bu yönde yapıyorum. İnşallah 2024 Paris Olimpiyatlarına katılarak şampiyon olmayı hedefliyorum. Günlük, sabah 15 akşam 15 kilometre olmak üzere 30 kilometrenin üzerinde koşuyoruz. Haftanın 3 günü stadyumda geri kalan günlerde ise arazi ve yollarda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ben buradan bütün ailelere sesleniyorum. Özellikle kız çocuklarını spora yönlendirsinler. Emin olun her zaman kazanan onlar olur.” Dedi.
‘Yayla, 1,17 koşarak yarı maratonda Türkiye tarihinin en iyi derecesini elde etti’
Yayla Günen’in 2016 yılından beri antrenörlüğünü yapan Milli Takım Antrenörü Sedat Günen, Yayla’nın hedeflerine ulaşmak için her gün düzenli olarak 30 ila 35 kilometre arasında koştuğunu belirterek: “Antrenör Sedat Günen: “ 2016 yılında yayla ile birlikte çalışmaya başladık. Bu süreçte Yayla, 1,17 koşarak yarı maratonda Türkiye tarihinin en iyi derecesini elde etti. Bununla birlikte zamanla birçok başarı elde etti. En son Portekiz’de düzenlenen Üniversiteler Arası 10 bin metre Dünya Kros Yarışmasında 3’üncü oldu. Yayla, 2024 Olimpiyat kadrosunun olimpik sporcusu. Nihayetinde hedefimiz barajı geçip olimpiyat oyunlarına katılmak. Ama öncesinde İngiltere de düzenlenecek Avrupa Şampiyonasını da kazanmayı istiyoruz. Günlük ortalama 30 ila 36 kilometre arasında koşuyor. Antrenman programımıza göre gerek stadyumda gerekse arazide çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” İfadelerini kullandı.
‘Yayla’dan çok şey bekliyoruz’
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Bayraktar ise Yayla’nın her yönü ile örnek bir sporcu olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Yayla 6 yıldır bizim öğrencimiz. Şu an Ağrı’da milli takım kampı var. Özellikle kros sporcuları Ağrı’da kamp yapıyorlar. İyi bir kamp ortamı oluştu. Yayla ile birlikte üniversite olarak hedeflerimize ulaştık. Türkiye Şampiyonu oldu. Portekiz’de dünya şampiyonasında 3’üncü oldu. Şimdide Avrupa Şampiyonasına hazırlanıyor. Gayet iyi bir seviyede. Yayla’dan çok şey bekliyoruz”