Ağrı’nın Bahçelievler Mahallesi'nde bulunan Tandır Ekmeği Evi'nde bu geleneği sürdüren Tekdal ailesi, sıcacık ekmekleriyle vatandaşları kendilerine çekiyor. Yedi yıldır bu meslekten geçimini sağlayan aile, tandır ekmeği yapmanın zahmetli ama bir o kadar da değerli bir gelenek olduğuna dikkat çekiyor. Tandır Ekmeği Evi’nde sürdürülen bu gelenek, bölgenin kültürel dokusuna katkı sağlarken; tandır ekmeği pişiren ailelerin geçim kaynağı olmaya da devam ediyor. Asırlardır kuşaktan kuşağa aktarılan tandır ekmeği yapımı, hâlâ sıcak ekmek kokusuyla Ağrı sokaklarında yaşayan bir kültürel miras olarak varlığını sürdürüyor.
Karaköse Haber İnternet Sitesine konuşan ekmek ustası Davut Tekdal, sabah erken saatlerde tandırı yakarak işe başladıklarını vurgulayarak:
“Isınması zaman aldığından tandırın içini odunlarla doldurup tamamen köz olmasını bekliyorum. Ardından, büyük hamur leğenimde yeterli miktarda hamur hazırlayıp mayalanmaya bırakıyorum. Bu işlem bir buçuk saat kadar sürüyor. Tandır ateşi sakinleştikten sonra hamur ekmek yapmaya hazır hale geliyor. Allah'a şükür işlerimiz yolunda, ekmek teknemizin önünde kuyruk oluşuyor. Vatandaşlar bu lezzeti çok seviyor. Bizde ekmeğin bereketinden faydalanarak ekmek teknemizde alın teri döküyoruz ve çocuklarımıza bir gelecek hazırlıyoruz” dedi.
Zahmetli Süreç: Ekmek Tandırla Buluşuyor
Ekmek pişirmenin oldukça zahmetli bir iş olduğunu ifade eden Hanife Tekdal ise, tandır ekmeğinin yapılış sürecinden bahsederek: “Rapatanın yüzeyine serdiğimiz hamuru tandıra doğru hafif eğilip sert bir el hareketiyle yapıştırıyoruz. Ekmek, tandırın duvarına yapıştıktan sonra rapatayı geri alıyoruz. Ekmeğin altı hafif kızarıp kabarınca elle ya da eğiş yardımıyla tandırdan çıkarıyoruz. Ardından pişen ekmekleri temiz bir bez üzerinde bir süre bekletip soğutuyor ve üst üste dizerek kurumasını önlüyoruz” ifadelerine yer verdi.