Tarihin İzlerini Taşıyan Gizemli Yapı: Köseler Köyü Kümbeti

Anadolu'nun derin tarihine ışık tutan Köseler Köyü Kümbeti, Ağrı’nın Patnos ilçesindeki sakin bir köyün gizemli zenginliği olarak tarihteki yerini koruyor.

Anadolu'nun derin tarihine ışık tutan Köseler Köyü Kümbeti, Ağrı’nın Patnos ilçesindeki sakin bir köyün gizemli zenginliği olarak tarihteki yerini koruyor.

Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan Tarihçi Özgür Aslan, Köseler Köyü Kümbeti’nin dıştan sekizgen, içten ise dairesel bir plana sahip olduğunu söyleyerek, “Dolgu duvar tekniğiyle inşa edilen bu türbenin sadece doğu duvarının bir bölümü günümüze kadar gelebilmiş.

Diğer duvarları ise zamanın etkisiyle zemin seviyesinin biraz üzerinden yıkılmış durumda. Ancak, geçmişin izlerini taşıyan bu eser, mimari harikasıyla dikkat çekiyor. Köseler Köyü Kümbeti'nin içerisi tamamen kazılarak duvar yıkıntılarıyla doldurulmuş durumda. Bu nedenle, türbenin içerisinde cenazeliğin olup olmadığı konusunda net bir bilgi bulunmamakta. Ancak, yapıda kullanılan krem ve kırmızı tüf taşlarındaki düzgün kesme işçiliği, mimarinin ustalığını gözler önüne seriyor” dedi.

Türbenin doğu cephesinde yer alan bir monogramın dikkat çektiğini de vurgulayan Aslan, “Bu monogram, taşçı ustasının markası olarak kabul ediliyor ve yapıya ayrı bir anlam katıyor. Bu gizemli işaret, türbenin inşa edilişinin arkasındaki hikayeyi aydınlatma potansiyeline sahip. Köseler Köyü Kümbeti, sadece bir mimari eser değil, aynı zamanda Anadolu'nun zengin tarihine ait bir mirası temsil ediyor. Ancak, bu tarihi mirasın korunması için acil önlemler alınması gerekiyor” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ağrı Haberleri