Türkiye'nin diri fay haritası güncellendi: İşte en riskli şehirler

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) güncel fay haritasını paylaştı. Yenilenen Türkiye Diri Fay Haritası'na göre yurt genelinde 45 ilde 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek potansiyelde 485 diri fay bulunuyor. İşte detaylar...

Türkiye'deki deprem araştırmaları, kurumlar, kuruluşlar ve üniversiteler tarafından haritalar kullanılarak yürütülüyor. Bu potansiyel, MTA'nın güncel fay hattının gündeme gelmesiyle ortaya çıkıyor. İşte güncellenen deprem diri fay haritası...

Doğu Anadolu Fay Hattı Nerede, Hangi İllerden Geçiyor?

Türkiye, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında bulunuyor. Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlıyor ve Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde kuzeydoğu yönünde son buluyor. Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam eder ve sonrasında Erzincan'dan Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.

Kuzey Anadolu Fay Hattı Üzerinde Bulunan İller

AFAD'a göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6'şar, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere toplam 24 ilin doğrudan kent merkezinden aktif fay geçiyor. Ayrıca 80'den fazla ilçede aktif hatlar bulunuyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Saros Körfezi'nden başlıyor ve Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Aras Vadisi'ne kadar uzanıyor. Bu kuşak, Gelibolu, Marmara Denizi, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce, Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa, Niksar, Kelkit Vadisi, Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçmektedir. Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik de bu kuşaklar içerisinde yer alır.

Batı Anadolu Fay Hattı Üzerinde Yer Alan İller

Ege Bölgesi'ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan diri fay hatları, Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir'i kapsamaktadır. Ayrıca Burdur ve Acıgöl havzalarının kenarlarında ve Sultan Dağları'nın kuzey eteklerinde de faylar bulunmaktadır.

İstanbul ve Ankara'da Diri Fay Bulunmuyor

MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken, diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.

MTA Diri Fay Haritasına Göre Birinci Derece Riskli Bölgeler

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.

Yenilenmiş Diri Fay Haritasına Göre İkinci Derece Riskli Bölgeler

Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskisehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.

Türkiye MTA Diri Fay Haritasına Göre Üçüncü Derece Riskli Bölgeler

Eskisehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin, Nevşehir.

MTA Yenilenmiş Diri Fay Haritasına Göre En Az Riskli Bölgeler

Türkiye Haritası Depreme göre deprem tehlikesi en az dördüncü ve beşinci sırada yer alan illerde ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri