Bakan Göktaş, dünya genelinde ortalama 2,32 olan doğurganlık hızının Türkiye’de 1,51’e düştüğünü belirtti. Aynı zamanda 65 yaş üstü nüfus oranının yüzde 10,2'yi geçtiğine dikkat çeken Göktaş, bu durumun sosyal güvenlik sistemi, iş gücü piyasası ve sağlık hizmetleri üzerinde ciddi etkileri olacağını vurguladı.
"Genç nüfusun azalması, daha az çalışanın daha fazla emekliyi desteklemesi anlamına geliyor. Bu durum, yaşlı bakımı ihtiyacını artırırken, sosyal güvenlik sisteminde ve iş gücü piyasasında zorluklar yaratıyor" dedi.
Evlilik ve Doğum Oranlarında Düşüş
Türkiye’de evlilik yaşının yükseldiğini ve doğum oranlarının azaldığını ifade eden Bakan Göktaş, şu verileri paylaştı:
İlk evlilik yaşı: Erkeklerde 28,3; kadınlarda 25,7
İlk doğum yaşı: Ortalama 27
Doğum sayısı: 2014’te 1 milyon 351 binden, 2023’te 958 bin 408’e düştü
Boşanma oranı: 2008-2023 arasında binde 1,4'ten 2,01'e yükseldi
Nüfus Destekli Politikalar Geliştiriliyor
Bakan Göktaş, 2024-2028 yıllarını kapsayan "Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı" kapsamında, aileyi güçlendirmeye yönelik beş temel hedef belirlediklerini açıkladı. Bu plan doğrultusunda:
Refah, sosyal politika ve hizmetler üzerine çalışmalar yapılacak
Dijitalleşme ve çevre temalarına yer verilecek
Demografik yapıdaki değişimlerin izlenmesi sağlanacak
Aile ve Nüfus Politikaları Kurulu Kuruluyor
Aile ve Nüfus Politikaları Daire Başkanlığı’nın kurulduğunu hatırlatan Göktaş, saha araştırmalarıyla farklı kuşakların dinamiklerini daha iyi anlamayı ve sosyal politikaları bu doğrultuda geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti.
"27 kurumun katılımıyla Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Koordinasyon Kurulu’nu oluşturduk. Ulusal Nüfus Eylem Planı’nı hazırlayarak kısa, orta ve uzun vadeli stratejileri hayata geçireceğiz" dedi.