Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı'ndan (UKHSA) yapılan açıklamaya göre, Afrika seyahati geçmişine sahip bir kişide Mpox virüsünün klad 1b varyantı tespit edildi. Londra’daki Royal Free Hospital’da yüksek riskli bulaşıcı hastalıklar bölümünde tedavi altına alınan hastanın durumu yakından takip ediliyor. Ülkede 2022'den bu yana düşük bulaşıcılık seviyesinde bulunan klad 2 varyantının yaygın olduğu belirtilirken, yeni varyantın toplum içinde yayılma riskinin düşük olduğu ifade edildi.
UKHSA Sağlık Başdanışmanı Susan Hopkins, virüs taşıyan kişinin yakın temas kurduğu kişilerin de takip altında olduğunu belirtti.
Mpox Virüsü Hakkında
Mpox virüsü, genellikle kemirgen hayvanlardan veya enfekte kişilerden bulaşıyor. Virüsün bulaşma yolları arasında, virüs kaynaklı döküntülerle temas, bu döküntülerin bulaştığı eşyaların kullanılması ve vücut sıvılarıyla temas etmek bulunuyor.
Virüsün ilk belirtileri, enfeksiyondan sonra 5 ila 21 gün arasında ortaya çıkıyor. Belirtiler arasında yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme ve su çiçeğine benzer deri döküntüleri yer alıyor. Spesifik bir tedavisi bulunmayan Mpox, genellikle antiviral ilaçlarla destekleniyor ve hastaların çoğu birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2022 yılında virüsün ismini ayrımcılık endişeleri nedeniyle "maymun çiçeği"nden "Mpox" olarak değiştirdi ve 14 Ağustos'ta hastalığı "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak tanımladı.